Kralj Petar II Karađorđević: Mici Lou fatalna i za kralja i za Andreja

Tamna strana srpskih vladara

Kralj Petar II Karađorđević: Mici Lou fatalna i za kralja i za Andreja

Društvo -
Milica Anđelković 15 godina je bila intimna prijateljica poslednjeg jugoslovenskog monarha, a posle njegove smrti udala se za njegovog najmlađeg brata

U Vrnjačkoj Banji, u porodici kafedžije, 1927. godine rodila se Milica Anđelković. Brzo je izrasla u lepoticu. Novinari su svojevremeno zapisali svedočenja pojedinih stanovnika Vrnjačke Banje koji su je se sećali - pričalo se da je imala dugu crnu kosu, zelene oči, lepe duge noge i vitak stas.I kao šiparica predstavljala je atrakciju na korzou, pa je brzo postala popularna i među nemačkim oficirima kad je počeo rat. Uz njihovo posredovanje, otišla je 1944. godine na rad u Nemačku. Posle kapitulacije Nemačke zaposlila se kod američke humanitarne organizacije i 1950. preselila u SAD.U Kaliforniji je radila kao knjigovođa u jednoj fabrici nameštaja. Lepotom i snalažljivošću probila se u više krugove društva, pa je na jednoj zabavi Rotari kluba, udruženja koje okuplja ugledne i bogate ljude raznih profesija, upoznala lekara Frenka Loua. On je bio iz ugledne porodice Kineza u SAD, a ujak mu je dugo bio kineski ambasador u Americi. Milica se 1953. godine udala za Frenka i postala Mici Lou.Petar II Karađorđević prvi put je došao u SAD 1954. godine i tada mu je predstavljena Mici, kao Srpkinja i patriota. Petar se tada sprijateljio i s njom i s Frenkom, i od tada, kad je dolazio u Ameriku, nije više odsedao u hotelu nego u njihovoj kući...Kad se rastao s kraljicom Aleksandrom i kad su mu ravnogorci u emigraciji sredinom šezdesetih obećali da će dobiti dvorac u Njujorku na kome će pisati „Petar II, kralj Jugoslavije“, Petar se preselio u SAD. Otvorio je neku firmu koja je propala i uglavnom je živeo od nasledstva svoje majke Marije i od pomoći emigranata.

Kralj Petar II od 1954. nije više odsedao u hotelu, već u kući Mici Lou i njenog supruga
Kralj Petar II od 1954. nije više odsedao u hotelu, već u kući Mici Lou i njenog supruga

Kad su mu 1967. teško oboleli bubrezi i jetra, o njemu su se na svojoj klinici starali Mici i njen suprug, pa je prebrodio krizu. Sredinom 1970. zdravlje kralja Petra se ponovo pogoršalo. Tada je napisao testament u kome „dobročinitelja Mici Lou“ ovlašćuje „da proda, da u najam i stavi pod hipoteku ceo ili u delovima“ njegov posed. Istovremeno, u testamentu traži da bude sahranjen u SAD, u pravoslavnom srpskom manastiru u Libertvilu.Posle neuspešne transplantacije jetre, Petar II je umro 7. oktobra 1970. godine. Porodica - supruga kraljica Aleksandra, sin princ Aleksandar i brat princ Tomislav - tražila je da kralj bude sahranjen pored majke kraljice Marije na kraljevskom groblju u Londonu. Mici Lou, pozivajući se na testament, to nije dozvolila. Došlo je do sudskog spora koji je žuta svetska štampa pratila s velikim zanimanjem. Za to vreme, petnaestak dana, telo kralja Petra bilo je u frižideru mrtvačnice... Na kraju je spor dobila Mici Lou. Petar je sahranjen u manastiru Sveti Sava u Libertvilu.Sahrani u SAD prisustvovao je najmlađi Petrov brat Andrej. Tom prilikom između njega i Mici Lou buknula je ljubav, on je ostavio drugu ženu, ona Frenka, i venčali su se iako se treći brat Tomislav oštro protivio. Njemu je smetalo što je Andrej sklopio brak sa ženom koja je petnaest godina bila intimna prijateljica njihovog brata. Iz istog razloga i Crkva je odbila da ih venča, pa su sklopili građanski brak. Udajom za princa promenila je ime u Eva Marija Karađorđević. Kraljević Andrej je 1990. nađen mrtav u svom autu u Irvinu u Kaliforniji. Umro je od srčanog udara.

OSPORILI TESTAMENTPorodica i krunski savet nikada nisu prihvatili ni testament ni princezu Evu. I pored dva sudska spora na kojima je potvrđeno da je kraljev potpis na testamentu autentičan, članovi porodice tvrde da je testament falsifikovan. Držeći se te teze, 2013. godine Petrov sin Aleksandar i država Srbija preneli su posmrtne ostatke Petra II na Oplenac iako je, prema mišljenju nekih pravnika i istoričara, to bilo kršenje njegove poslednje volje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track