KRIZA: Duplo manje Kineza u Srbiji nego prošle godine

Odlaze

KRIZA: Duplo manje Kineza u Srbiji nego prošle godine

Društvo -
Najviše kineskih državljana otišlo je iz Srbije tokom prošle godine i početkom ove, izjavio je Guo Sijao

BEOGRAD - Broj Kineza u Srbiji duplo je manji u odnosu na prošlu godinu, jer odlaze zbog teške ekonomske situacije, izjavio je predsednik Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji Guo Sijao.

Prema procenama Asocijacije kineskih privrednika, u Srbiji je u 2014. godini živelo oko 7.000 kineskih državljana, dok je njihov broj sada prepolovljen.

"Najviše kineskih državljana otišlo je iz Srbije tokom prošle godine i početkom ove", rekao je Guo Sijao za srpski ogranak globalne medijske kompanije Gbtimes.

Vlasnik firme "Shenex Industry and Trading Group", koja zakupljuje tržni centar u novobeogradskom bloku 70, Šen Hong, rekao je da u Srbiji trenutno živi oko 2.000 kineskih preduzetnika i da taj broj nastavlja da se smanjuje.

On navodi da Kinezi napuštaju Srbiju pre svega zbog loše finansijske situacije, jer je zbog pada standarda smanjena i kupovna moć građana, a samim tim i promet. Na njihovo loše poslovanje, kaže Šen Hong, utiče i rast kineskog juana.

Primera radi, pre nekoliko godina za jedan evro u Kini se moglo kupiti 11 juana, a sada je za jedan evro potrebno 6,5 juana.

"To je uslovilo i pad zarade kineskih preduzetnika koji posluju na teritoriji Evrope, pa i u Srbiji, i to za više od 35 odsto", navodi Šen Hong.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track