KRIZA U NAJAVI: Ako Ukrajina ne plati i Srbija ostaje bez gasa?!
Foto: Reuters

Zavrću ventile

KRIZA U NAJAVI: Ako Ukrajina ne plati i Srbija ostaje bez gasa?!

Društvo -
U Briselu je predstavljen plan za jačanje energetskog tržišta, a potpredsednik Evropske komisije Šefćović predlaže da se sporna pitanja cene i dostave gasa pobunjenim oblastima na istoku Ukrajine razmatraju odvojeno

MOSKVA - Ukoliko Ukrajina do sutra ne uplati novac za nove isporuke ruskog gasa, Gasprom će prekinuti isporuke ovog energenta.

To znači da bi bez gasa mogle da ostanu i Ukrajina i Evropa, pa i Srbija.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefćović zatražio je od Moskve i Kijeva da se preko Ukrajine nastavi isporuka ruskog gasa evropskim zemljama.

U Briselu je predstavljen plan za jačanje energetskog tržišta, a upravo Šefćović predlaže da se sporna pitanja cene i dostave gasa pobunjenim oblastima na istoku Ukrajine razmatraju odvojeno. Prema rečima analitičara savetodavne agencije Rus Enerdži Mihaila Krutihina, obraćanje predsednika Gasproma govori da problemi mogu dovesti do narušavanja snabdevanja gasom Evrope. “To je već ozbiljno, to je politička pretnja i čak liči i na nekakvu ucenu. Biće komplikovano sprovesti ucenu u delo jer Ukrajina tranzit vrši ispravno i u tom delu ne krši ništa.

Ona je postavila merače po gasovodu te Evropljani mogu u svakom trenutku da vide koliko je gasa ušlo i Ukrajinu, koliko je povukla Ukrajina iz gasovoda a koliko iz podzemnih skladišta, koliko je gasa prešlo granicu sa evropskim državama.

Gasprom ne može da dokaže da Ukrajinci uzimaju gas bez dozvole. Ali logici ovde nema mesta jer se radi o političkoj uceni. Ono što je Miler u suštini rekao Evropi je “prestanite da se mazite sa tim svojim Ukrajincima, inače ćemo vam zavrnuti gas”, naveo je Krutihin. Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da odbijanje ukrajinskih vlasti da isporuče gas pobunjeničkim istočnim oblastima Ukrajine liči na "genocid".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track