KRUŠEVAC: Imali temperaturu i osip, osoblje bolnice najverovatnije obolelo od morbila
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

Vesna Stević Gajić, direktorka Opšte bolnice Kruševac povodom infekcije

KRUŠEVAC: Imali temperaturu i osip, osoblje bolnice najverovatnije obolelo od morbila

Društvo -

KRUŠEVAC - Zdravstveni radnici Opšte bolnice u Kruševcu, koji su proteklih dana imali povišenu temperaturu i druge tegobe, najverovatnije su oboleli od morbila, ali su imali blagu sliku bolesti i niko od njih nije bilo na bolničkom lečenju, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

"U opštoj bolnici Kruševac danas sa posla odsustvuje osam medicinskih tehničara u službi anesteziologije i hirurgije, svi su lekari zdravi, a troje lekara je imalo povišenu temperaturu, bez ospa", saopštila je povodom infekcije koja se pojavila u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ona je novinarima kazala da je nakon što 28. novembra šest radnika nije došlo na posao zbog povišene telesne temperature i osipa u pojedinim slučajevima, a sledećeg dana se još šestoro razbolelo, održan hitan sastanak Komisije za suzbijanje intrahospitalnih infekcija i pregledano 18 zaposlenih koji su u proteklih mesec dana imali neki od simptoma.

Napomenula je da niko od obolelih medicinskog osoblja nije bio na bolničkom lečenju, a dodala je i da je pacijent za koga se sumnja da je imao morbile i koji je zbog drugih zdravstvenih razloga prebačen na lečenje u Niš, dobro.

Kako je dodala, o svemu su obavešteni Institut za javno zdravlje "Batut" i Ministarstvo zdravlja, kontinuirano se sprovode protivepidemijske mere i prati se zdravstveno stanja zaposlenih u Opštoj bolnici Kruševac, kao i gradjana.

Epidemiolog u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje Predrag Pavlović rekao je da nakon pregleda ustanovljeno da se radi o kapljičnoj virusnoj infekciji, najverovatnije morbilima, da je uzeta krv 13 pacijenata i poslata u institut "Torlak", a rezultati bi trebalo da stignu u ponedeljak.Svi oboleli, kako je kazao, imali su slabu kličku sliku.

Preduzete mere podrazumevaju da se svi radnici koji dobiju temperatutu odmah jave i zabranjen im je povratak na posao dok ih ne pregleda infektolog.Pavlović očekuje da će se u narednom periodu morbile pojaviti i kod gradjana, jer je reč o infekciji koja se lako prenosi, ali kaže da ne treba praviti paniku jer je reč o bolesti koja je godinama poznata kod nas, veliki procenat stanovništva je vakcinisan dok su je strariji uglavnom preležali.

Direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje Dragan Vuksanović je napomenuo da je veoma važno da roditelji vakcinišu decu protiv te bolesti."U Rasinskom okrugu i na području cele Srbije procenat obuhvata vakcinacijom protiv malih boginja je manji nego što bi trebalo da bude. Trebalo bi da bude 95 odsto od broja planirane dece, a u našem Okrugu je 87 odsto, što nije dovoljan prag zaštite i može da dovede da nemamo kolektivni imunitet i postoji mogućnost da se to oboljenje širi i u narednom periodu", kazao je Vuksanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track