KURIR NA GRANICI MAĐARI NAORUŽANI DO ZUBA: Horgoš zatvoren, ni ptica ne može da proleti!
Foto: AP

Napeto na srpsko-mađarskoj granici, kriza se zaoštrava

KURIR NA GRANICI MAĐARI NAORUŽANI DO ZUBA: Horgoš zatvoren, ni ptica ne može da proleti!

Društvo -
Vojska i policija ne daju nikome da ilegalno uđe u Mađarsku, masovna hapšenja, helikopteri nadleću hiljade napaćenih izbeglica
1 / 7 Foto: Ap, Granica, Migranti, Izbeglice

BEOGRAD - Mađarska je juče u potpunosti zatvorila granicu sa Srbijom, zbog čega je do daljeg hiljade migranata ostalo zarobljeno na „ničijoj zemlji“.

Nakon što je zatvoren Horgoš 2, potpuno je blokiran i granični prelaz Horgoš. Proglašeno je vanredno stanje, helikopteri su tokom celog dana nadletali tu teritoriju, mađarska policija i vojska, naoružani do zuba, strogo su kontrolisali granicu sa Srbijom. Ni ptica ne može da proleti. Tokom dana uhapšeno je više stotina migranata koji su pokušali ilegalno da pređu granicu. Njima će suditi 130 sudija. Zbog ponašanja mađarskih vlasti oko 100 izbeglica stupilo je u štrajk glađu i žeđu.

Sve stalo...  Zatvoren granični prelaz Horgoš
Sve stalo... Zatvoren granični prelaz Horgoš

Nema dalje...  Uplašeni dečak ispred kordona
Nema dalje... Uplašeni dečak ispred kordona

Evropo, stidi se Reporter Kurira je na licu mesta zatekao masu očajnih ljudi. Među njima je mnogo onih koji su na korak od EU stigli s ranama na nogama od pešačenja, bolesni, dehidrirani... Ulazak u Mađarsku moguć je samo uz legitimisanje i ostavljanje otisaka prstiju, ali to većina nesrećnika s Bliskog istoka ne želi da učini. Na granici je spuštena kapija, sve je opasano bodljikavom žicom.

Lete samo čelične ptice... Helikopteri kontrolišu granicu
Lete samo čelične ptice... Helikopteri kontrolišu granicu

Izbeglice su čak na beloj majici ispisale poruku „Europe shame“ (Evropo, stidi se), koju su zatim okačile na ogradu s Mađarskom, a povremeno su uzvikivali: „Otvorite, otvorite“ i „Nemačka, Nemačka“. Besni su jer im je onemogućen ulaz u Mađarsku, a oni s kojima smo razgovarali kažu da povratka nema. Čekaće dok se ponovo ne otvori granica.- Preumoran sam i očajan. Ne znam dokle Mađari misle da nas drže ovde. Ima mnogo dece i loše je stanje... Pobegao sam od rata iz Sirije, tamo više nisam mogao da izdržim, ali me ni ovde nije dočekalo bolje stanje. Neću da se legitimišem, hoću da idem u Nemačku, tamo gde ja želim i kako želim - kaže dvadesetogodišnji Meher Rasid.Ograda prema RumunijiNemačke želi da se dokopa i Husein Boku, koji je veoma zadovoljan tretmanom u Srbiji:- Obožavam Srbiju. Nigde me nisu tretirali kao u Srbiji. Uvek ću vas pamtiti.Inače, u danu kad je i fizički zatvorena granica sa Srbijom vlada u Budimpešti odlučila je da postavi ogradu i uz granicu s Rumunijom u slučaju da dođe do bilo kakve promene u migracionim rutama.

Zašto ne daju otiske prstijuPLAŠE SE POVRATKAJedna od najvećih misterija je zašto migranti prilikom ulaska u Mađarsku ne žele da daju otiske prstiju. Migrant koji otiske ostavi u Mađarskoj kasnije bi pri zahtevu za azil u bilo kojoj drugoj zemlji morao da bude vraćen u zemlju u kojoj je prvobitno registrovan.

Aleksandar VulinSITUACIJA IZMIČE KONTROLIGranične prelaze juče je posetio ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin. On je upozorio da se situacija na srpsko-mađarskoj granici „usložnjava“ i da strahuje da bi stvari mogle da izmaknu kontroli ukoliko granični prelaz Horgoš uskoro ne bude otvoren. On je istakao da bi Horgoš 1 trebalo da omogući izbeglicama da zatraže azil, dok je dešavanja na Horgošu 2 ocenio kao „brutalno kršenje pozicije mađarske vlade koju je ona formulisala“.

Granični prelaziPUTUJTE NA KELEBIJUJuče su zatvoreni granični prelazi Horgoš i Bački Vinograd, pa srpska policija saobraćaj usmerava ka prelazu Kelebija. Međutim, u toku dana je otvoren prelaz Bački Vinogradi. U AMSS kažu da većih zastoja na ovim prelazima nije bilo.

Mađari delili letkeIDITE KROZ HRVATSKU, BLIŽE VAM JEMađarski volonteri su juče migrantima delili karte s alternativnim rutama kroz Hrvatsku koje su kreirali administratori Fejsbuk grupe Avoid Hungary - Migratioin news. Tako su želeli da pokažu da je bliže tuda iz Srbije do Austrije nego preko Mađarske.

Da te duša zaboliDEVOJČICA MOLI MAĐARE DA SKLONE ŽICUMeđu migrantima koji su zaglavljeni na „ničijoj zemlji“ ima mnogo dece, a pažnju posebno privlači Surija, koja moli Mađare da sklone bodljikavu žicu. Devojčica nosi ćebence, koje očigledno mnogo voli, a juče je sama vukla šator s jednog graničnog prelaza na drugi. U njenim očima se vidi velika tuga, ali u isto vreme još poseduje dečji optimizam i nada se da će bezbedno nastaviti put kroz Mađarsku.

Siniša Mali s migrantimaROMI UZIMAJU POMOĆ OD IZBEGLICAGradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je migrante u parku kod autobuske stanice u Beogradu i prisustvovao početku rada info-centra, na kojem će moći da se dobiju sve potrebne informacije. Većina migranata želi odmah da nastavi put ka Mađarskoj, a ima i onih koji razmišljaju da krenu ka Hrvatskoj i Rumuniji.Inače, juče je na autobuskoj stanici nekoliko Roma pokušalo da uzme pomoć namenjenu migrantima. Došlo je i do razmirica jer je jedan migrant optužio Roma da mu je ukrao dokumenta.

Ministri Vulin i Stefanović na HorgošuSRBIJA NEĆE UPOTREBLJAVATI SILU PREMA IZBEGLICAMAGranične prelaze juče su posetili ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović. Vulin je upozorio da se situacija „usložnjava“, a Stefanović je sinoć naglasio da Srbija neće upotrebljavati silu prema izbeglicama. I prilikom dolaska i odlaska Stefanovića, izbeglice su uzvikivale „Srbija, Srbija“ i aplauzom pozdravile ministra.SkandiranjeHVALA TI, SRBIJO!„Thank you Serbia“ (Hvala ti, Srbijo) i „Otvorite kapiju“ skandirale su sinoć stotine izbeglica na Horgošu 1. Deo izbeglica smestio se u šatore, gde će provesti, kako kažu, ne samo ovo veče već i naredne dane, sve dok ih mađarska policija ne pusti u Mađarsku.Strava i užasPSE HUŠKAJU NA MIGRANTEAsošijejted pres uložio je protest zbog toga što je mađarska policija u izbegličkom kampu Reske privela njenog novinara i primorala ga da izbriše snimak na kome se vidi kako policijski pas obara na zemlju jednog migranta. Incident se desio u subotu uveče, dok je snimatelj agencije AP Luka Muzi snimao izbeglice koje su preko polja prelazile mađarsko-srpsku granicu u blizini mesta Reske.Premijer Aleksandar VučićNIKAKVA NAS KATASTROFA NE ČEKAPremijer Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će se Srbija u izbegličkoj krizi ponašati u skladu sa evropskim duhom iako nije članica EU, i naveo da nema mesta panici.On je za RTS u Vašingtonu naveo da će Srbija učiniti sve da pomogne izbeglicama i da će se truditi da sačuva svoj obraz.Vučić je zamolio ljude koji „na bilo koji način imaju uticaj na javnost u Srbiji da ne izmišljaju i da ne prave fantazmogorične priče o katastrofama koje nas čekaju“.- Nikakva nas katastrofa ne čeka, ni u pogledu migranata, niti u bilo kom drugom pogledu - rekao je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track