LAGAO ZA DRŽAVNI UDAR: Hoće li Vučićević odgovarati zbog izazivanja panike?
Foto: Nebojša Mandić

Premijer negirao da se spremala zavera

LAGAO ZA DRŽAVNI UDAR: Hoće li Vučićević odgovarati zbog izazivanja panike?

Društvo -
Glavni i odgovorni urednik Informera, koji je tvrdio da se sprema državni udar, morao bi da bude barem saslušan nakon što ga je premijer Aleksandar Vučić demantovao, tvrde pravnici

BEOGRAD - Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević trebalo bi da odgovara ili da, u najmanju ruku, bude saslušan zbog širenja panike nakon što je i premijer Srbije Aleksandar Vučić negirao njegove tvrdnje da se spremao državni udar, tvrde pravnici i predstavnici novinarskih udruženja.

Gostujući na RTS u ponedeljak, Vučić je odbacio tvrdnje o državnom udaru i zaveri da se on svrgne koje je Vučićević danima plasirao preko TV Pink i Informera.Državo, šta čekaš?- Vučićević je pre deset dana izneo neke stvari koje nisu baš potpuno istinite. U ovom slučaju ne mislim da je bilo državnog udara, nije bilo ni snage ni volje za to - rekao je Vučić.U Republičkom javnom tužilaštvu juče nisu odgovorili na pitanje Kurira da li su kontaktirali sa Vučićevićem, dok advokat Nenad Vukasović ocenjuje da bi ovaj državni organ morao da reaguje.- Svaki građanin koji se u trenutku iznošenja takvih teza osetio uznemirenim ima puno pravo na krivičnu prijavu protiv osobe koja je danima širila paniku, upozoravajući premijera da ne sme da putuje i tvrdeći da Srbijom šeta ozbiljna kriminalna grupa i da je u toku državni udar. Svojim televizijskim gostovanjem on je uzbudio celokupnu javnost - kaže Vukasović.On objašnjava da bi tužilaštvo po hitnom postupku mora da reaguje kako bi se u budućnosti ovakvi ispadi presekli.- Republički javni tužilac dužan je da pokrene postupak i da pozove Vučićevića na informativni razgovor. Na osnovu tog saslušanja tužilac bi trebalo da odluči o prijavi, koju dostavlja MUP i koji dalje obavlja razgovor. Nakon toga sledi krivična prijava i tužilaštvo nastavlja s istragom - kaže Vukasović.Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da se potpuno slaže s premijerom Vučićem, koji je rekao da nije bilo državnog udara.Glas razuma- Gledao sam emisiju i imam da poručim samo jedno: Premijer je postupio racionalno što je odbacio navode o državnom udaru - ističe Anđelković.Inače, predsednik NUNS Vukašin Obradović i ranije je pozvao nadležne državne organe da ispitaju navode Dragana J. Vučićevića.- Siguran sam da ovakve izjave mogu da izazovu različite vrste reakcije kod gledalaca TV Pink pa čak i paniku kod nekih ekstremnijih slojeva u društvu - rekao je Obradović.Prema srpskim zakonima, za izazivanje panike i nereda, odnosno za pronošenje lažnih vesti, zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.Dragan J. Vučićević juče nije odgovarao na pitanje Kurira da li smatra da Srbiji i dalje preti državni udar.

Republičko javno tužilaštvoRAZMATRAMO PRIJAVU KORNICA ZA IZNUDURepubličko javno tužilaštvo (RJT) saopštilo je da je policija tom državnom organu dostavila izveštaj o obavljenim proverama u vezi sa krivičnom prijavom za iznudu koju je bivši direktor Kurira Aleksandar Kornic podneo protiv urednika i direktora Informera Dragana J. Vučićevića i Damira Dragića.- Tužilaštvo će razmotriti navedeni izveštaj i nastaviti postupanje u ovom predistražnom postupku - navodi se u saopštenju RJT.Kornic je optužio Vučićevića i Dragića da su od njega tražili da lažno svedoči protiv vlasnika Kurira Aleksandra Rodića.

Prekršen zakonNUNS TRAŽI DA REM KAZNI TV PINKObjavljivanjem zdravstvenog kartona Aleksandra Kornica u emisiji „Rušenje Vučića - poslednji čin“ grubo je povređeno pravo na privatnost garantovano Ustavom i zakonima, navodi se u saopštenju NUNS.- TV Pink je objavljivanjem podataka o zdravstvenom stanju A. K. prekršio i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o pravima pacijenata. NUNS očekuje da će REM preduzeti zakonom predviđene mere i kazniti TV Pink u skladu sa svojim ovlašćenjima - navodi se u saopštenju.

Kako je paranoisao Vučićević:Došao sam jutros ovde da vam ovo kažem i upozorim premijera Vučića da ni slučajno ne putuje u Peking! Ako ode u Kinu, u Srbiji će nastati haos! Ako on ode u Kinu, ovde će biti državni udar! Ljudi, nije šala! Vučiću, ne idi u Kinu, srušiće te dok si tamo!Bojim se da se sprema ozbiljno zlo. Vučić ovo u ovom odnosu snaga neće preživeti. Politički sigurno, a nisam siguran ni fizičkiZorana Mihajlović je takođe deo te hobotnice koja se obavila oko Vučića, a nisam siguran da on to u ovom trenutku stiže da vidi. Dakle, Zorana Mihajlović mu radi o glavi direktno!

NOVI STARS SAZNAJE: Kristijan Golubović nije otac male Vere?

Ivana zatrudnela veštačkim putem, donor Kikijev prijatelj

Novi broj najtiražnijeg magazina STARS otkriva mračnu tajnu Kristijana Golubovića da on nije otac malene Vere koju je rodila njegova supruga Ivana.

Zbog njenog rođenja kriminalac je dobio odlaganje zatvorske kazne.

Ne propustite poklon magazin Stars svake srede u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track