LAŽNA POŠILJKA KRUŠAKA Ljajić: Još jedan slučaj falsifikovanja dokumentacije
Foto: Dragana Udovičić

Ministar trgovine i turizma o šteti nanetoj Srbiji

LAŽNA POŠILJKA KRUŠAKA Ljajić: Još jedan slučaj falsifikovanja dokumentacije

Društvo -
Eksperti Nadzorne poljoprivredne službe u gradu Kursku oduzeli su pošiljku krušaka, koje su, prema deklaraciji, bile iz Srbije, ali se ispostavilo da im je zemlja porekla Poljska, i spalili je u krematorijumu

BEOGRAD - Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić je uveren da pošiljka krušaka koje je uništena u Rusiji nije iz Srbije i da je reč o još jednom slučaju falsifikovanja dokumentacije.

"Uveren sam da se sasvim sigurno radi o falsifikatu, jer smo u prva tri meseca ove godine izvezli zanemarljiv broj krušaka na ruskom tržištu", rekao je on.

Ljajić je rekao i da se "nažalost radi o još jednoj od vesti od koje samo imamo mi štete" izrazivši očekivanje da će se za dva dana sve to demantovati.

"Videćete, posle dva dana da će se demantovati i da je uopšte bilo reči o izvozu krušaka, ovoga puta iz Srbije", rekao je on

Sajt Sputnjik, preneo je juče da su eksperti Nadzorne poljoprivredne službe u gradu Kursku, na jugu Rusije, oduzeli pošiljku krušaka, koje su, prema deklaraciji, bile iz Srbije, ali se ispostavilo da im je zemlja porekla Poljska, i spalili je u krematorijumu.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je prethodno danas da pošiljka krušaka koja je uništena u Rusiji nije imala originalnu dokumentaciju iz Srbije i da najverovatnije reč o falsifikovanim dokumentima o njihovom poreklu.

Više od mesec dana na snazi je dogovorena mera najave svake pošiljke za Rusiju, tako što se tamošnjim nadležnim službama uz poslatu pošiljku šalje skenirani fitosertifikat, navodi Ministarstvo poljoprivrede

Za vreme redovne provere na pijaci u gradu Kursku na jugu Rusije, navodi sajt Sputnjik, eksperti lokalne Nadzorne poljoprivredne službe našli su u skladištu jednog biznismena 180 kilograma krušaka, koje su stigle iz moskovske firme, a kao zemlja porekla tog voća je bila naznačena Srbija.

Ta ruska služba je, kako dodaje Sputnjik, navela da je u pratećoj dokumentaciji kao zemlja porekla označena Srbija, ali da je tokom pregleda utvrđeno da su na gajbama etikete na kojima se vidi da su kruške iz Poljske, a da je uvoznik iz Belorusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track