LEPA PLATA: 68.280 dinara prosek u Agenciji za borbu protiv korupcije
Foto: Fonet

Odgovor poslanici Aleksandri Jerkov

LEPA PLATA: 68.280 dinara prosek u Agenciji za borbu protiv korupcije

Društvo -
BEOGRAD - Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da prosečna plata zaposlenih u Agenciji, uključujući i plate direktora, zamenika i pomoćnika direktora, iznosi 68.280 dinara te da ona nije javna agencija sa sopstvenim izvorima prihoda kojima može da slobodno raspolaže, pa tako i da samostalno određuje visinu plata svojih zaposlenih.

Iz Agencije su negirali navode narodne poslanice Aleksandre Jerkov koja je, kako se navodi u saopštenju Agencije objavljenom na sajtu, rekla da državni službenici zaposleni u Agenciji, koji nisu rukovodioci, primaju platu od 179.000 dinara.

Tim povodom Agencija je saopštila da nijedan državni službenik zaposlen u Agenciji ne prima platu u tom iznosu, dodajući da se zaposleni u Agenciji nalaze u istom statusnom režimu kao državni službenici zaposleni u organima državne uprave, a to znači da imaju ista primanja kao i ostali državni službenici.

Iz Agencije ističu i da za razliku od zaposlenih u antikorupcijskim institucijama drugih država, zaposleni u Agenciji ne primaju nikakve institucionalne dodatke na platu, iako bi to bilo u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti borbe protiv korupcije.

''Agencija za borbu protiv korupcije želi i ovom prilikom da skrene pažnju javnosti na to da ona nije javna agencija sa sopstvenim izvorima prihoda kojima može da slobodno raspolaže, pa tako i da samostalno određuje visinu plata svojih zaposlenih'', navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Agencija državni organ i da podleže istim ograničenjima kada je reč o određivanju broja zaposlenih državnih službenika i nameštenika, njihovim primanjima i drugim statusnim pitanjima kao državni organi koji su u sistemu državne uprave. Kako je navedeno, narodna poslanica Aleksandra Jerkov je 12. novembra na Petoj sednici Drugog redovnog zasedanja Skupštine Srbije, raspravljajući povodom Predloga zakona o dopuni Zakona o budžetu za 2015. godinu, izjavila da državni službenici zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije koji nisu rukovodioci primaju platu od 179.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track