LEPA VEST: Ove godine zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom
Foto: Shutterstock

Nacionalne službe za zapošljavanje

LEPA VEST: Ove godine zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom

Društvo -

BEOGRAD - Ove godine je, preko Nacionalne službe za zapošljavanje zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom, izjavio je danas ministar za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakavši da je to više nego 2015. godine, koja se smatra jednom od najuspešnijih godina kada je u pitanju zapošljavanje takvih osoba.

Vulin je to rekao u Starom dvoru u Beogradu gde je, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, izveden inkluzivni mjuzikl "Čarobno putovanje".

Ministar je istakao da se njegovo ministarstvo trudi da na svaki način pomogne položaj osoba sa invaliditetom, unapredi ga i obezbedi mogućnost za njihovo zapošljavanje."Prošla 2015. je bila jedna od najboljih godina, kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom. U toj godini zaposleno je 4.913 osoba", rekao je Vulin i ponovio da je ove godine zaposleno 5.320 i da će Ministarstvo rada takvu politiku nastaviti i ubuduće.

Foto: Beta
Foto: Beta

Za sledeću godinu, Ministarstvo rada je predvidelo da se sredstva podignu sa 355 na 400 miliona dinara."Na konkursima, kojima smo podržali sva udruženja osoba sa invaliditetom u protekle tri godine, otkako je ovo ministarstvo, uložili smo više od 916 miliona dinara", naglasio je Vulin.Član gradskog veća Dragomir Petronijević je istakao da Grad Beograd puno radi na tome da se poboljša položaj osoba sa invaliditetom u glavnom gradu.

"Juče smo započeli projekat u okviru koga će 56 osoba sa invaliditetom dobiti obuku iz IT sektora, jer na taj način želimo da im pomognemo da lakše nađu posao", naglasio je Petronijević.Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je navela da je ove godine obnovljeno šest dnevnih boravaka za decu sa smetnjama u razvoju.

"U njima trenutno boravi oko 550 korisnika. Trenutno ima 310 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, a po prvi put Grad finansira i 50 personalnih asistenata", kazala je ona.Mjuzikl "Čarobno putovanje" izveli su mladi umetnici sa autizmom, među kojima je i jedna devojka oštećenog sluha.

Oni su, inače, dobitnici godišnje nagrade Grada Beograda za 2014. godinu u oblasti umetnost i stvaralaštvo mladih.Događaj je organizovala Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom u saradnji sa Skupštinom Grada Beograda i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track