LINTA: Pomirenje moguće ako se Hrvatska zaista suoči sa ustašštvom
Foto: Aleksandar Jovanović

Uoči 21. godišnjice pogroma nad Srbima u Hrvatskoj

LINTA: Pomirenje moguće ako se Hrvatska zaista suoči sa ustašštvom

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da pomirenje sa Hrvatskom moguće samo ako se Hrvatska zaista suoči sa ustaštvom i zločinačkom prošlošću.

To znači, kako dodaje, da Hrvatska konačno prizna da je učinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu i da Hrvatski sabor donese jednu deklaraciju o osudi tog genocida.

21. GODIŠNJICA OLUJE: Hrvatska država slavi zločine nad Srbima

Kako kaže da hrvatski zvaničnici prestanu da idu u Blajburg na pomen ustaškim zločincima, da se oštro kažnjavaju svi koji pevaju ustaške pesme, koriste ustaške znakove.Da Hrvatska konačno kažni sve odgovorne za zločine protiv Srba tokom devedesetih godina, da poštuje srpske žrtve i da vrati imovinska prava stotonama hiljada proteranim Srba, nastavlja on.

"Tek tada je moguće govoriti o trajnom miru, stabilnosti i pomirenju između dva naroda", naglasio je Linta.

Komentarišući inicijativu mladih iz Hrvatske za potpisivanje petricije da svi Srbi koji su prognani i ne mogu da se vrate zaslužuju bar izvinjenje, Linta kaže da podržava takvu inicijativu, ali da ona u Hrvatskoj nema šanse za uspeh jer je u toj zemlji na delu rehabilitacija ustaške ideologie.

On je ukazao da će se Dan sećanja na prognane Srbe u Oluji obeležiti večeras u Busijama, a da je za sutra planiran parastos u crkvi Svetog Marka u 11, sati, zatim da u 12 sati kreće šetnja do Sava centra gde će u 14 sati biti održana memorijalna akademija.

Uoči godišnjice Oluje, Srbi i dalje bez elementarnih prava

Dnevne izjave političkih zvaničnika Hrvatske svakako ne doprinose ni razvoju dobrosusedskih odnosa, niti stabilnosti u regionu, saopštilo je danas Udruženje Srba iz Hrvatske."U ovom momentu, političke tenzije su dostigle vrhunac, od ratnih događanja, pa sve do danas.

Na dnevnom 'meniju' su kršenja osnovnih ljudskih prava, zagarantovanih brojnim međunarodnim Konvencijama i dokumentima, koje je Hrvatska potpisala i prihvatila kao 28. članica Evropske Unije", ocenjuje se u saopštenju.Udruzenje konstatuje da se od završetka rata, iako se na izborima u Hrvatskoj menjala vlast, odnos prema Srbima nije promenio.

"Na osnovu diskriminatornih zakona koje je doneo Hrvatski sabor, nasilno su im oduzeta imovinska i sva druga građanska prava i pretvoreni su u građane drugog reda. Iako je Hrvatska potpisala više međunarodnih dokumenata - Konvencija i ugovora, u kojima se obavezala da poštuje osnovna ljudska prava, odnosno građanska prava svojih građana srpske nacionalnosti, svakodnevno se susrećemo sa kršenjem tih prava", ističe se u saopštenju.

Kako se konstatuje, Srbi u Hrvatskoj u poslednjih 20 godina spadaju u najugroženije nacionalne manjine u svetu."Smatralo se da će ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju i dolaskom socijaldemokratskih političkih snaga na vlast njihova prava biti poboljšana. Međutim, to se nije dogodilo. U poslednje vreme u Hrvatskoj vlada srbofobična atmosfera koja podseća na 1990. i dolazak HDZ-a i Franje Tuđmana na vlast", ukazuje Udruženje Srba iz Hrvatske.U saopštenju se ističe da bi država Srbija morala više da se angažuje na poboljšanju statusa srpskog naroda u Hrvatskoj.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track