Ljajić: Ministarstvo žrtva u ratu domaćih izvoznika oružja
Foto: Dragana Udovičić

Upozorenja iz ambasade Rusije u Beogradu

Ljajić: Ministarstvo žrtva u ratu domaćih izvoznika oružja

Društvo -

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić demantovao je danas da Bezbednosno-informativna agencija (BIA) ispituje postupke tog ministarstva kada je reč o prodaji oružja Saudijskog Arabiji, koje je po navodima nekih medija završilo u rukama terorista Islamske države, ocenjujući da je ministarstvo "kolateralna žrtva rata domaćih izvoznika oružjem".

Beogradski mediji su danas preneli da je nakon upozorenja iz ambasade Rusije u Beogradu BIA počela da istražuje informaciju da je oružje namenjeno Saudijskoj Arabiji završilo u rukama džihadista, a da se istražuje i proces izdavanja dozvola u Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, zbog čega su smenjene dve službenice.

U izjavi agenciji Beta Ljajić je naveo da se ta informacija pojavila pre dva meseca i da su i tada "svi koji su poželeli da informaciju provere dobili podatke iz kojih se vidi da konkretni slučaj ne postoji"."Od 2012. do 2015. nalazimo se u vrhu po transparentnosti izdavanja dozvola za izvoz oružja. Ispred nas su samo Švajcarska i Nemačka. Svako ko želi može da dodje i proveri izdate dozvole", rekao je Ljajić.Prema njegovim rečima, dozvole se izdaju u roku od 24 sata nakon što ih odobre BIA i ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova.

"U poslednjih pet godina odbili smo samo jednu dozvolu. Ovde je zapravo reč o sukobu, takoreći 'ratu' dva-tri najveća domaća izvoznika oružjem, a ministarstvo je samo kolateralna žrtva", naveo je Ljajić.Kada je reč o smenama u Sektoru za naoružanje i vojnu opremu u tom ministarstvu, nadležni ministar istakao je da je jedna od službenica, Tatjana Mojsejev premeštena na drugo mesto zbog drugog slučaja.

"Nije odgovorila na pismo stranog klijenta koji je tražio informacije o pojedinim izvoznicima oružja iz Srbije i zbog toga je premeštena odlukom sekretara na drugo radno mesto. Kada sam video ko je sve intervenisao za nju nakon toga shvatio sam da je dobro što je to učinjeno", objasnio je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track