LJUBOMORNI: Hrvati besni zbog Čarlsove posete Srbiji!
Foto: Reuters

Šalje u svet poruku iz Srbije

LJUBOMORNI: Hrvati besni zbog Čarlsove posete Srbiji!

Društvo -
Naslednik britanske krune na balkanskoj turneji obratiće se javnosti samo jednom, i to iz Beograda, što predstavlja ogromnu privilegiju, koja je razljutila Hrvatsku

BEOGRAD - Britanski princ Čarls će sa suprugom Kamilom od 14. do 19. marta posetiti države zapadnog Balkana i tom prilikom će se javnosti obratiti samo jednom, i to baš iz Beograda, otkriva Kurir.Govor koji će održati predstavlja političku poruku krune, te po pravilu grad koji odabere za to trebalo bi da se oseća izuzetno počastvovanim. Upravo to je razljutilo susednu Hrvatsku, koja je očekivala da će naslednik britanske krune svoju poruku poslati iz Zagreba.- Hrvatska je, pošto je članica EU, očekivala da će centralno obraćanje princa Čarlsa, tokom njegove balkanske turneje, biti upriličeno u Zagrebu, ali su se mnogo razočarali kad su saznali da je izbor ipak pao na Beograd. Moglo bi se reći da je ovo grandiozna pobeda Srbije jer je Zagreb od početka sebe video kao centralno tačku kraljevske balkanske turneje, što ipak, kako se pokazuje, nikako nije - priča dobro obavešten izvor Kurira iz diplomatskih krugova.Tokom posete Srbiji princ će se sastati s prvim čovekom srpske vlade Aleksandrom Vučićem, a u njegovu čast će biti organizovan i svečani koktel u Skupštini Srbije, na kojem će prisustvovati najviši državni zvaničnici. Oni koji budu odabrani moraće ovih dana da savladaju osnove ponašanja pri susretima s kraljevskom porodicom.- Na koktelu u parlamentu biće prisutni, između ostalih, i predsednica i potpredsednici parlamenta, šefovi poslaničkih grupa i poslanici iz britanskog miljea. Sigurno je da će Srbija biti dobar domaćin - dodaje naš sagovornik.Tokom posete Balkanu kraljevska porodica će spavati u Prištini i Beogradu. U srpskoj prestonici su im za smeštaj ponuđeni brojni rezidencijalni objekti, ali je njihov izbor bio hotel „Skver najn“.- Oni nemaju posebnih zahteva, ali sa sobom vode batlere, brojne asistente, lično obezbeđenje - nabraja naš izvor.Tokom njihovog boravka u Srbiji biće preduzete najviše policijske mere bezbednosti, koje će biti u rangu mera koje su važile tokom poseta Vladimira Putina, Hilari Klinton, Angele Merkel i Džozefa Bajdena.

PROGRAM POSETE SRBIJI- Polaganje venaca na Spomen-kosturnicu oslobodiocima Beograda iz Prvog svetskog rata i na Groblje ratnika Komonvelta- Sastanak sa srpskim patrijarhom Irinejom- Vojvotkinja Kamila obići će projekat porodične nege, koji podržavaju Unicef i Fondacija „Novak Ðoković“- Čarls i Kamila posetiće Novi Sad i Galeriju Matice srpske- Obilaze i manastir Kovilj- Kamila će prisustvovati prezentaciji srpske hrane

SPAJA SVOJE ROĐAKE Sastanak s Karađorđevićima ALEKSANDAR I JELISAVETA SE MIRETokom posete Srbiji princ Čarls će se sastati s kraljevskom porodicom Karađorđević, s kojom je u srodstvu. Princ je izrazio nameru da se istovremeno sastane s prestolonaslednikom Aleksandrom, njegovom suprugom Katarinom, ali i princezom Jelisavetom, što je Karađorđeviće primoralo da privremeno zakopaju ratne sekire i zanemare nesuglasice koje razaraju idilu dinastije. Aleksandar i Jelisaveta godinama nisu bili u dobrim u odnosima, navodno su se pomirili pre tri godine, ali su njihovi odnosi i dalje hladni. Tome je posebno doprinela Jelisaveta, koja se nije ustručavala da na račun Aleksandra u javnosti često iznosi brojne optužbe.

Vladan ŽivulovićPRINC MENJA SLIKU SRBIJEVladan Živulović iz Krunskog saveta kaže za Kurir da će princ Čarls doprineti da se slika Srbije popravi u svetu, što će nama dobrodoći:- Ukoliko se zaista bude obratio iz Beograda, sigurno će svetu poslati drugačiju sliku o Srbiji. Ovo je kratka, ali za nas izuzetno važna poseta. Inače, moguće je da će se obratiti iz Beograda zbog dobrog odnosa s prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem, tako da šta god da uradi, sigurno je to zahvaljujući njihovom dobrom odnosu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track