LONČAR: Posao za 2.010 lekara, sestara i tehničara do kraja godine, evo i u kojim gradovima!
Foto: Shutterstock

Kadrovski plan

LONČAR: Posao za 2.010 lekara, sestara i tehničara do kraja godine, evo i u kojim gradovima!

Društvo -

BEOGRAD - Vlada Srbije odobrila je zapošljavanje 2. 010 medicinskih radnika, saopštio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Novim "Kadrovskim planom", koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja, a vlada odobrila, predloženo je zapošljavanje 631 doktora medicine, 30 farmaceuta-biohemičara i 1.349 medicinskih sestara i tehničara raznih profila.Oni će biti zaposleni u 21 zdravstvenoj ustanovi u Srbiji.Najviše novog kadra odobreno je za Klinički sentar Srbije, gde se i leči najveći broj pacijenata - 380 zaposlenih.

Kliničkom centru Vojvodine odobreno je 229 radnih mesta, u Kragujevcu 219 a u Nišu 58.Konkurs za prijem zdravstvenih radnika biće raspisan do 15. maja.Zdravstvene ustanove do tada moraju da formiraju komisije koje će se baviti prijemom novih kadrova.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

."Kadrovski plan" radio je Institut za javno zdravlje Srbije Milan Jovanović Batut na predlog Ministarstva zdravlja, a u cilju formiranja nove generacije lekara.Najviše lekara i medicinskih sestara dobiće one zdravstvene ustanove koje su imale manjak zdravstvenih radnika, odnosno domovi zdravlja koji su imali najmanje zdravstvenih radnika u odnosu na broj stanovnika na teritoriji za koju su osnovani i bolnice koje su imale najmanje zdravstvenih radnika u odnosu na broj postelja.Ministar Lončar podsetio je da je vladina komisija odobrila zapošljavanje oko 4.000 zdravstvenih radnika u proteklom periodu, a polovinu tog broja čine lekari.

Samo od pocetka godine zaposleno je 463 radnika, od čega 204 lekara i 252 sestre i tehničara."Obećali smo da ćemo raditi na stvaranju novih generacija lekara i ovo je put ka ispunjenju tog obećanja", rekao je Lončar novinarima u Palati Srbija.Kako kaže, do sada je odobreno više od 4.000 specijalizacija a u ovogodisnjem martovskom roku još 634 specijalizavije.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Srbija je, podseća on, poznata po vrhunskim zdravstvenim stručnjacima koji su cenjeni u svetu, ali ni jedan stručnjak nije zaista vrhunski ako ne ostavi obučene naslednike da nastave i unaprede posao.Kadrovskim planom KC Vojvodina dobila je 229 zdravstvenih radnika, KC Srbija moćiće da zaposli 380, KC Kragujvac 219 i KC Niš 58.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track