LONČAR: Trećina trudničke naknade ubuduće na računu poslodavca
Foto: Dragana Udovičić

Nova zakonska rešenja u oblasti zdravstva

LONČAR: Trećina trudničke naknade ubuduće na računu poslodavca

Društvo -
BEOGRAD - Nova zakonska rešenja u oblasti zdravstva doprineće višem nivou kvaliteta zdravstvenih usluga i unapređenju rada zdravstvenih ustanova, ali i boljem položaju trudnica, pošto će ubuduće RFZO 35 odsto naknade trudnica prabacivati na račun poslodavca, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je pojasnio da je izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno da će ubuduće RFZO 35 odsto naknade trudnicama prabacivati na račun poslodavca, a ne na račun osiguranica, kako je do sada bio slučaj.

To je, prema njegovim rečima, dovodilo do kašnjenja u isplati tih sredstava, a novim rešenjem trudnice će biti u boljem položaju. Lončar je predstavio još jednu izmenu u tom zakonu, prema kojoj će potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu biti izdavana na period do kada je osiguranik upućen na rad u inostranstvo, a ne do 12 meseci kako je do sada bilo.

Poslanici su započeli načelnu raspravu o tri zakonska predloga iz oblasti zdravstva, reč je o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, koje je Lončar predstavio poslanicima.

Kada su u pitanju izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Lončar je objasnio da će osnivačka prava nad kliničkim centrima biti preneta sa grada na republiku.

Njima se, ponovo omogućava dopunski rad za medicinske radnike u ukupnom trajanju jedne trećine radnog vremena.Izmenama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva predviđeno je da dan stupanja na snagu tog zakona umesto 1. januar 2016. godine bude godinu dana kasnije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track