LOPOVI PROŠIRILI POSAO: Pljačke i provale zamenili krijumčarenjem ljudi!
Foto: AP

Akcije policije

LOPOVI PROŠIRILI POSAO: Pljačke i provale zamenili krijumčarenjem ljudi!

Društvo -
U Beogradu manje krađa i provala, ali ne zato što su lopovi naprasno postali moralni, već zbog novog „biznisa“. Ilegalnim smeštajem izbeglica zarađuju više, a prolaze sa manjom kaznom

BEOGRAD - Dok mnogi građani pomažu migrantima donoseći im stvari i hranu, sve je više i onih koji koriste tešku izbegličku muku da na njoj profitiraju!Kako saznajemo, u Beogradu je opao broj krivičnih dela kao što su pljačke i provale, i to ne zato što su lopovi naprasno postali moralni, već što su shvatili da krijumčarenjem migranata mogu da zarade mnogo više, a i ako budu uhvaćeni, kazne su manje.Razrađena šema- Izbeglice s Bliskog istoka organizovano čekaju na stanici. Imaju razrađenu šemu. Tim nesrećnim ljudima daju broj telefona, koji oni prosleđuju rođacima koji dolaze posle njih. Voze ih uglavnom noću do smeštaja u predgrađa Beograda i traže im za noćenje od 40 do 50 evra po danu. Za vožnju im uzimaju isto toliko! - objašnjava naš izvor iz policije koji se svakodnevno bavi ovim slučajevima.Bogdan Krasić iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže da su migrantima mnoge usluge naplaćene i po pet puta višim cenama.- Imali smo, recimo, primere da taksisti za 200 metara vožnje, od parka kod Autobuske stanice u Beogradu do prve pošte, traže izbeglicama da plate 15 evra. Isto tako su jednoj grupi migranata tražili da plate 30 evra za vožnju od parka u centru grada do Kosovske ulice, što po regularnoj ceni ne bi iznosilo ni pet evra - priča Krasić i nastavlja:- Oronule kuće u predgrađu sada vrve od migranata. I novca! Samo za jedno noćenje, bez boravka u sobi preko dana, migrantima traže 50 evra. Inače, migranti mogu legalno da dobiju smeštaj isključivo uz potvrdu o izraženoj nameri da traže azil, a ta potvrda se u Beogradu dobija u samo jednoj policijskoj stanici. Zato mnogi ne stignu da dobiju potvrdu i da ne bi spavali u parku, spas traže u ovakvim smeštajima.Mnogo prijavaBeogradska policija primila je ogroman broj prijava građana o ilegalnom smeštaju izbeglica i, kako u MUP kažu za Kurir, počele su da se sprovode rigorozne kontrole:- Policija je pojačala kontrole i njeni pripadnici redovno obilaze hotele i ostale objekte u kojima su smešteni migranti, kao i parkove i druge lokacije, u cilju prevencije i sprečavanja eventualnih incidenata i zloupotreba.Protiv vlasnika koji ilegalno primaju izbeglice i protiv taksista koji ih ilegalno prevoze podnose se krivične prijave za krivično delo nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi, za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do maksimalnih pet godina.

Tri nedelje u hladnjači izboden nožem kod MađarskeMIGRANT SAHRANJEN U BORČIU parku kod Autobuske stanice naišli smo na čitulju na kojoj piše:„Preminuo je Tahir Kan Ačakzai, rođen 1995. Sahrana će biti 19. jula 2015. u 11 sati na groblju Zbeg u Borči.“Prema rečima ljudi iz z pogrebnog preduzeća „Aleksandar“ koji su organizovali sahranu, mladić je ubijen.- Nastradao je u tuči koja je izbila između dve grupe migranata u Bačkim Vinogradima, nedaleko od državne granice sa Mađarskom. Izboden je nožem i podlegao je povredama. Posle tri nedelje provedene u hladnjači sahranjen je po muslimnskim običajima, a porodica planira da ga jednog dana premesti u otadžbinu.

Varanje migranataKAZNA TRI MESECA ZATVORAVaranje migranata naplaćivanjem znatno većih cena od regularnih tretira se kao krivično delo prevare za koje je zaprećena novčana kazna i kazna zatvora od tri meseca.Za sitnu krađu, kada je vrednost ukradenog manja od 15.000 dinara, kazna je novčana li zatvor do šest meseci.Za običnu krađu, kada je vrednost ukradenog veća od 15.000 a manja od 450.000 dinara, kazna je novčana ili do tri godine zatvora.Za prevaru, poput naplaćivanja znatno većih cena robe i usluge od regularnih, kazna je do šest meseci zatvora kada je iznos štete manji od 15.000 dinara i to se goni po privatnoj tužbi.Ukoliko je šteta veća, od 15.000 do 450.000 dinara, a prevarant je hteo da sebi li nekom drugom pribavi korist, kazna je novčana ili do pet godina zatvora.

Prvi korakEU NAM ŠALJE 3,2 MILIONA EVRAEvropska unija će Srbiji za prihvat migranata uputiti 3,2 miliona evra, a već juče je u Briselu učinila prvi korak tako što je izdvojila 150.000 evra za nabavku vode, hrane, higijenskih i medicinskih sredstava neophodnih migrantima u Srbiji, rekao je u Preševu zamenik šefa delegacije EU u Beogradu Oskar Benedikt. Prema njegovim rečima, odlučeno je da se uputi pomoć lokalnim samoupravama u iznosu od oko 70.000 evra, koji će biti upotrebljeni isključivo za održavanje higijene u prihvatnim centrima u tim opštinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track