LUDILO: Krive i novinare za prizivanje mrtvih
Foto: Prtintskrin Fb

Srpska pravoslavna crkva ne prestaje s optužbama

LUDILO: Krive i novinare za prizivanje mrtvih

Društvo -
Na slikama se vidi „meditacija“ s evidentnim prisustvom spiritizma, pa i nekromantije, navodi u saopštenju Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

BEOGRAD - Umesto da se vladika zagrebačko-ljubljanski izvini umetniku Robertu Aikiju Obriju Lovu, kojeg je označio kao satanistu, njegova mitropolija izdala je novo saopštenje u kom se kaže da je očigledno da se na spornoj fotografiji vidi pokušaj komuniciranja s mrtvima i njihovo obožavanje.Podsetimo, SPC je na svom sajtu prethodno objavila fotografiju koja, kako je naveo vladika Porfirije, „najbolje svedoči o tačnosti predloga patrijarha Irineja, koji je pokrenuo inicijativu da se Teslina urna preseli zbog satanističkih obreda u tom muzeju“.

Ova fotografija, međutim, nastala je tokom performansa na festivalu „Resonate“, a na njoj se nalazi umetnik i multiinstrumentalista Robert Aiki Obri Lov, poznatiji kao Ličens, voditeljka Una Senić i fotograf Branimir Milovanović.- Na slikama se vidi „meditacija“ s evidentnim prisustvom spiritizma (pokušaj komunikacije s dušama preminulih), pa i nekromantije (magijsko obožavanje mrtvih). Ima li mesta ovakvim „duhovnim poduhvatima“ u našim muzejima? Kakve veze imaju ezoterija i istočnjačke meditacije sa srpskim naučnikom. Predstavnici japanskog kulta Om Šinrikjo početkom devedesetih godina dobili su pristup arhivi ovog muzeja. Svega nekoliko godina kasnije pripadnici ove sekte izvršili su jezivi teroristički napad u tokijskom metrou kako bi izazvali „početak apokalipse“ - zapitali su se u mitropoliji.Vladika Porfirije juče se nije javljao na broj telefona poznat redakciji, a ni umetnik Ličens nije odgovorio na naše poruke, dok je Una Sević preko Fejsbuka najavila tužbu protiv SPC.

Festival „Resonate“ odgovor na prozivke crkveSPC JE NEINFORMISANA!Direktorka festivala „Resonate“ Maria Jelesijević poručila je juče da „fotografija koja je zloupotrebljena na sajtu SPC prikazuje intervju za video-dokumentaciju festivala“.- Nadamo se da će SPC uvideti grešku koja je potekla iz nedovoljne informisanosti - navela je Jelesijevićeva, dok je Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle, poručio da se „apsolutno vodi računa o tome da ono što se dešava u muzeju bude s respektom prema Nikoli Tesli“:- Ukoliko postoji inicijativa za izmeštanje Tesline urne, ona mora javno da bude razmotrena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track