MALI SIRIJAC SAM DOŠAO DO SRBIJE: Mama, ne brini, ovde sam siguran
Foto: Kurir

BORBA

MALI SIRIJAC SAM DOŠAO DO SRBIJE: Mama, ne brini, ovde sam siguran

Društvo -
Munir (13) pobegao iz internata u Turskoj, gde su ga roditelji ostavili plašeći se da put do Nemačke nije bezbedan. Posle sedam dana pešačenja dečak je stigao u Banju Koviljaču, krenuo u školu, a o njemu brine staratelj

BEOGRAD - Sirijac Munir ima samo 13 godina, a o njegovom životu već sada bi mogla da se ispiše knjiga.Ovaj hrabri dečak sedam dana je pešačio iz Turske do Srbije potpuno sam i sada u Banji Koviljači, gde živi i pohađa školu, čeka dan kada će roditelji doći po njega i odvesti ga u Nemačku.Munir izgleda kao i svaki drugi đak sedmak, ali kad počne da govori, iz njega progovara ozbiljan i zreo čovek. Ipak, onoga ko zna njegovu sudbinu, takva ozbiljnost uopšte ne začuđuje.Stekao drugare- Pronašli smo ga u parku kod autobuske stanice u Beogradu. Primetili smo da je sam i uplašen, i tako smo mu prišli. Ispostavilo se da je potpuno sam pobegao iz nekakvog internata u Turskoj, gde su ga roditelji ostavili jer su smatrali da izbeglička ruta do Nemačke nije bezbedna. Rekli su mu da će doći po njega čim se snađu u Nemačkoj, ali on nije mogao da čeka. Rešio je da sam krene put zapadne Evrope i pronađe mamu i tatu - priča Gordana Vukašin, pedagog Centra za pomoć tražiocima azila, koja radi s dečakom.

Gledaju ga kao svoga... Munir sa Danijelom Ignjatović iz Centra za azilante
Gledaju ga kao svoga... Munir sa Danijelom Ignjatović iz Centra za azilante

Munir im je otkrio da je do Srbije pešačio sedam dana. Došao je gladan, žedan i umoran. Volonteri Centra za pomoć tražiocima azila odmah su obavestili Munirovu porodicu da je on u Srbiji i da je bezbedan. Čak su ga upisali u Osnovnu školu „Vera Blagojević“ u Banji Koviljači, smešten je u Centar za azilante, a o njemu brine i staratelj Centra za socijalni rad u Loznici.- Deca su bila oduševljena kad su ga videla. Bio im je zanimljiv, odmah su počeli da se sporazumevaju rukama i crtežima, a Munira je sva ta pažnja oraspoložila. Rekao je da želi da ima drugare i ovde ih je stekao. On je jedan iznenađujuće veseo i miran dečak kad se ima u vidu šta je sve preživeo i da bez roditelja živi u stranoj zemlji - kaže Slavica Urošević, pedagog škole.O ratu ni rečiMunir se s majkom čuje telefonom gotovo svakog dana.- Kažem joj da ne brine, jer sam ovde, u Srbiji, bezbedan. Ipak, jedva čekam da je vidim.- Najviše volim da pričam o sportu. Sa tatom sam često igrao košarku i to mi nedostaje. Volim i fudbal.Danijela Ignjatović iz Centra za azilante u Banji Koviljači kaže da je, s jedne strane, on još uvek dete, ali da s druge strane razmišlja kao odrastao čovek.- O ratu nam ne govori - priča Danijela.

I ranije ostavljali decuIRAČANIMA VRAĆEN DEČAK AJMENRadošu Ðuroviću, direktoru Centra za pomoć tražiocima azila, pre oko godinu dana irački par je ostavio tek rođenu bebu. Dečak Ajmen rođen je u Srbiji dva meseca pre roka, pa roditelji nisu smeli da rizikuju da ga povedu na put. Bio je smešten u hraniteljsku porodicu u Obrenovcu, preživeo je čak i poplavu, a roditeljima je vraćen čim su došli po njega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track