MARIHUANA LEGALNA U SRBIJI: Do kraja godine izmena zakona koja će omogućiti lečenje kanabisom
Foto: Facebook

Ljudi koji žele da se leče više neće biti hapšeni

MARIHUANA LEGALNA U SRBIJI: Do kraja godine izmena zakona koja će omogućiti lečenje kanabisom

Društvo -
Postoje ozbiljna istraživanja koja govore da kanabisovo ulje pomaže pri lečenju kancera, epilepsije i drugih neurodegenerativnih bolesti. Posle dužeg prikupljanja podataka odlučio sam da podnesem zahtev za legalizaciju kanabisovog ulja jer smatram da ima lekovita dejstva, rekao je dr Milan Savić

Predsednik udruženja "Lekalizacija Srbije", Antonije Kovačević otkrio je da će najverovatnije do kraja godine biti legalno lečenje preparatima od marihuane jer će biti usvojene zakonske norme koje će omogućiti svima onima koji se leče uljem kanabisa da to čine bez posledica.

Naime, Kovačević tvrdi da će do kraja 2015. godine biti usvojene izmene Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama.

Antonije Kovačević, Foto: Profimedia
Antonije Kovačević, Foto: Profimedia

"Zadovoljstvo mi je da Vas sve obavestim da sam sa visokog i dobro obaveštenog mesta u vladi Srbije dobio informaciju da će do kraja 2015.godine ova zemlja usvojiti pozitivne zakonske norme i omogućiti svima onima koji se leče uljem kanabisa ili bi želeli da to ubuduće čine - da to rade bez straha od hapšenja i krivičnog gonjenja, slobodno, uz recept i lekarski nadzor. Tako će Srbija postati prva zemlja u regionu koja će na ovaj način humanizovati društvo i povesti brigu o zdravlju svojih građana. Nek nam je sa srećom pobeda, prijatelji!", napisao je Kovačević na svom Fejsbuk profilu.

Zvaničan zahtev za legalizaciju ulja od kanabisa Ministarstvu zdravlja podneo je Milan Savić, neurolog i direktor specijalne bolnice „Sveti Sava“ u Beogradu.

"Postoje ozbiljna istraživanja koja govore da kanabisovo ulje pomaže pri lečenju kancera, epilepsije i drugih neurodegenerativnih bolesti. Posle dužeg prikupljanja podataka odlučio sam da podnesem zahtev za legalizaciju kanabisovog ulja jer smatram da ima lekovita dejstva", rekao je tada dr Milan Savić za Kurir.

"Takođe, to bi omogućilo da oboleli terapiju uzimaju legalno sa pretpostavljenim dejstvom na osnovnu bolesti, dakle bez potvrda iz kontrolisanih kliničkih studija, ali uz kontrolu lekara i mogućnost priključivanja već započetim istraživanjima", kaže Savić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track