MASOVNI OBRAČUN SA SRBIMA: Četvrt veka od Zadarske kristalne noći

Nekažnjeni zločin

MASOVNI OBRAČUN SA SRBIMA: Četvrt veka od Zadarske kristalne noći

Društvo -

Navršava se četvrt veka od Zadarske kristalne noći, a srpsko tužilaštvo bi trebalo da pokrene istragu protiv odgovornih, kaže Miodrag Linta.

Predsednik Saveza Srba iz regiona pozvao je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu protiv tadašnjih čelnika Zadra i zadarske policije i njihovih pretpostavljenih zbog napada i ubistva zadarskih Srba 2. maja 1991. i masovnog uništavanja srpske imovine.

"Vrhunac obračuna sa Srbima desio se 2. maja 1991. kada je u Zadar došlo više stotina ljudi sa desetak autobusa koju su bili naoružani motkama i šipkama i pjevali ustaške pjesme i uzvikivali ustaške parole", naveo je Linta.

On je u dodao i da je tada "upotrebljena i velika količina eksploziva koji se u to vreme nalazio jedino u posedu policije i koja nije ništa učinila da zaštiti Srbe i srpsku imovinu".

"Tog i sliedećeg dana uništeno je 89 privatnih lokala u vlasništvu Srba, 37 privatnih srpskih kuća, 22 lokala društvenih firmi iz Srbije i 42 kuće i vikendice u mestu Bibinje, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Zadra", dodao je Linta.

Linta navodi da je miniranje srpskih kuća i privrednih objekata nastavljeno tokom leta i jeseni 1991. tako da su i odlasci Srba postali sve učestaliji a da su oni odlučili da ostanu bili su podvrgavani mučenju, "a mnogi su stradali samo zato što su Srbi".

"Od 1991 od 1993. godine u Zadru su ubijena 34 Srbina, od toga 15 civila a ostalo su pripadnici JNA", naveo je Linta, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track