Mihajlovićeva: Nasilje trpi svaka druga žena u Srbiji
Foto: Tanjug

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Mihajlovićeva: Nasilje trpi svaka druga žena u Srbiji

Društvo -
Ovo je tema koja zaslužuje da se o njoj govori i radi svaki dan, a ne samo da se pominje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, rekla je potpredsednica vlade

BEOGRAD - Svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, a potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da će vlada raditi na izmeni zakona, pomoći Sigurnim kućama i na edukaciji, kao ekonomskom osamostaljivanju žena.

Nasilje nad ženama Vlada Srbije je, kako kaže Mihajlović, ozbiljno shvatila i iz tog razloga je formirala posebno Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost. "Kada govorimo o nasilju nad ženama moramo ozbiljno da razgovaramo o rodnoj ravnopravnosti, kako da žene osnažimo, osamostalimo, da u onim trenucima kada imaju problem da im pomognemo da taj problem reše", naglasila je Mihajlović na skupu posvećenom Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama.

Ona je dodala da nasilje nad ženama nije problem samo žrtve, već je to društveni problem i da se udruženim snagama svih mora rešavati. Koordinaciono telo će, pojasnila je, biti sastavljeno od nekoliko komiteta, a jedan o njih biće Komitet za borbu protiv nasilja nad ženama. "Ovo je tema koja zaslužuje da se o njoj govori i radi svaki dan, a ne samo da se pominje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama", rekla je potpredsednica vlade.

Dodala je da Koordinaciono telo želi da sarađuje sa Ženskom parlamentarnom mrežom, sa civilnim sektorom, zatim sa evropskim agencijama, ali i sa agencijom UN."Mi hoćemo da budemo dovoljno jaki, da poguramo promene zakona koji moraju da se prilagode direktivama i sporazumima koji su neophodni da bi mogli da se borimo protiv nasilja nad ženama", naglasdila je Mihajlović.

Cilj je, kako kaže, da se od Srbije stvori zemlja u kojoj se neće reći da gotovo 52 odsto žena trpe neki vid nasilja - da svaka druga žena trpi neki vid nasilja."Mi hoćemo da budemo zemlja koja je primerom pokazala da sa tim problemom možemo da se borimo", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da bi volela da zaključci sa dašnje konferenciji budu realizovani zajednički, a da će Vlada Srbije učiniti sve što je do nje da ovaj problem reši."Radićemo na stvaranju uslova u zakonodavnom delu, zatim da pomognemo Sigurnim kućama, u edukaciji, osamostaljivanju", rekla je Mihajlović i dodala da će jedan od Komiteta u Koordinacionom telu biti žene u preduzetništvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track