MILENA DRAVIĆ MOLI OMBUDSMANA: Ne objavljujte podatke o zdravlju Dragana Nikolića
Foto: Zorana Jevtic

Porodica uznemirena

MILENA DRAVIĆ MOLI OMBUDSMANA: Ne objavljujte podatke o zdravlju Dragana Nikolića

Društvo -
Janković i Šabić su podsetili na obavezu svih zaposlenih u zdravstvenim institucijama da zaštite pravo na privatnost pacijenta i porodice

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić apelovali su na medije da pri izveštavanju o životu građana, čak i kada je reč o javnim ličnostima, mnogo više pažnje povedu o privatnosti i elementarnoj taktičnosti.

Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika građana, način na koji je u javnosti plasirana vest o odlasku glumca Dragana Nikolića u bolnicu "ne samo da je protivan obavezi čuvanja tajnosti podataka o zdravstvenom stanju, već je naneo nepotrebno i neprimereno uznemirenje njegovoj porodici, koja se obratila zaštitniku i povereniku".

Janković i Šabić su podsetili na obavezu svih zaposlenih u zdravstvenim institucijama da zaštite pravo na privatnost pacijenta i porodice.

Istovremeno, iako ni jedan, ni drugi organ nemaju kontrolna ovlašćenja prema medijima, zaštitnik i poverenik apelovali su na medije da zarad tiraža i senzacionalizma ne žrtvuju dostojanstvo i taktičnost prema ljudima, koji, čak i kada su javne ličnosti "imaju pravo da u određenim situacijama budu ostavljeni na miru".

Dva nezavisna kontrolna organa podsetili su i da kodeks novinarske profesije striktno propisuje poštovanje ljudskog dostojanstva i pažljiv i profesionalan, odgovoran odnos prema ljudima.

"Odgovorno bi trebalo da se ponašaju i građani koji na društvenim mrežama prenose različite informacije, uključujući i one sa potencijalno uznemirujućim sadržajem. Poštovanje dostojanstva ličnosti nije samo obaveza koja proizlazi iz kodeksa neke profesije, nego i opšte načelo svakog društva koje poštuje prava građana", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track