Ministar Gašić: Vraća se poverenje građana u našu vojsku
Foto: Adria Media

Reforme se nastavljaju

Ministar Gašić: Vraća se poverenje građana u našu vojsku

Društvo -
Sa nastavkom ovakvih reformi, Srbija će biti spremna da 2016. kupi nove avione

BEOGRAD - Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji koji su potpisale Srbija i Rusija "jako je značajan za našu vojsku", kao krovni ugovor za nastavak daljih razgovora, ocenio je danas ministar odbrane Bratislav Gašić.

"Srbija je prvi put kao samostalna država potpisala ugovor sa Ruskom Federacijom", i "to je osnov za svaku narednu saradnju i pregovore oko modernizacije Vojske Srbije, kupovine opreme, rezervnih delova", rekao je Gašić.

On je dodao da se nada da će, "sa nastavkom ovakvih reformi, Srbija biti spremna da 2016. kupi nove avione, da uđe u robni kredit o kome smo razgovarali 2012".

Podsećajući da smo sa Rusijom, i bez ugovora, već imali saradnju, i to jako intenzivnu, Gašić je istakao da se vojna saradnja sad proširuje na vojno-obrazovnu, vojno-medicinsku, vojno-tehničku.

"Jako je bitno i razvijanje namenske industrije Srbije jer, vrativši se na mesto koje joj pripada, ona može da bude pokretač reindustrijalizacije", rekao je ministar odbrane.

Govoreći o vojnoj-paradi "Korak pobednika" koja je juče održana, Gašić je rekao da je jako zadovoljan i čestitao je svim vojnicima i svim ostalima koji su učestvovali u organizaciji parade.

On je rekao da je u periodu od 2000. do 2012. vojska smanjivana, prodavala je svoja sredstva i, da se nastavilo tim tempom, VS bi od nekada velike vojske 2016. postala samo civilna zaštita.

"Od 2012. imamo polako rast, vraća se i poverenje građana, ponos u te ljude", rekao je Gašić koji je pohvalio red Vojska u sve tri misije - očuvanje bezbednosti, multinacionalne mirovne operacije i pomoć građanima.

Na pitanje koliko je parada koštala, Gašić kaže da "to nije najvažnije" i da je cena njene organizacije bila "mnogo manja nego cena nekih drugih manifestacija u prošlosti".

Gašić je ponovio stav Vlade Srbije da je Beograd posvećen evropskom putu i podsetio da Srbija i na Istoku i na Zapadu želi sa svima da sarađuje, pri čemu je interes građana na prvom mestu.

Komentar Brisela da je primio k znanju posetu Vladimira Putina Beogradu, ali i da ceni to što je nedvosmisleno rečeno da Srbija ostaje na evropskom putu predstavlja odgovor onima koji "stalno žele da pokažu ako Putin dođe nećete moći da razgovarate sa EU", zaključio je Gašić.

Srbija i Rusija su juče, tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, potpisale sedam sporazuma, memoranduma i protokola.

Sporazumi su potpisani u Palati Srbija u Beogradu, u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor Federalne službe za vojno-teničku saradnju Ruske Federacije Aleksandar Vasiljevič Fomin potpisali su Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji.(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja