Ministar Marić: Odbranili smo Trepču!

Ostaje srpska

Ministar Marić: Odbranili smo Trepču!

Društvo -
Marić je rekao da je najvažnije to što je danas odbranjeno ono što je bitno za razvoj srpske zajednice. Prema njegovim rečima, pitanje Trepče je politčko i pravno pitanje

PRIŠTINA - Kosovski ministar za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić rekao je večeras da je za Srbe bilo neprihvatljivo da kombinat Trepča, kao stub privrede i ekonomskog razvoja srpske zajednice na Kosovu, "ishitreno donesenim odlukama menja status".

Marić je rekao da je najvažnije to što je danas odbranjeno ono što je bitno za razvoj srpske zajednice. Prema njegovim rečima, pitanje Trepče je politčko i pravno pitanje. Skupstina Kosova večeras je usvojili određene zakonske odredbe kako bi se produžili rokovi i sprečila likvidacija Kombinata Trepča.

"Pošto postoji koalicioni sporazum donošenje odluka bez nas, a koje se tiču koalicionog sporazuma, privatizacije u srpskim sredinama, bez nas neće biti moguće", rekao je ministar i dodao da su predstavnici Srba u Skupštini zato imali čvrst i principijelan stav.

On je rekao da bez privrede, ekonomskog razvoja, očuvanja radnih mesta i razvoja srpska zajednica nema o čemu da priča i čemu da se nada na Kosovu.

"Ne možemo da dozvolimo da dođe do bilo kakvih promena koje bi nas potpuno obesparavile i izuzele naše učešće i odlučivanje u tako značajnim pitanjima važnim za opstanak srpske zajednice na Kosovu", kazao je za Marić.

On je rekao da Trepča na severu Kosova beleži svake godine porast proizvodnje od 25 procenata.

"Pravno lice koje beleži profit, jednostavno ne može da bude predmet likvidacije, a strateška pitanje razvoja Trepče i odluke pravne prirode mora da budu proizvod konsenzusa svih strana uključenih u taj proceš", rekao je Marić.

Upitan šta će biti s dugovima Trepče, Marić je rekao da su poverioci deo procesa koji je već započet.

"Proces koji se vodi pri Agenciji za privatizaciju u predhodnom postupku ne možemo da dozvolimo da bude zanemaren, da se poništi", odgovorio je ministar i dodao da dugovi ne mogu da se ostave da ih rešava neko drugi, a da neko preuzme samo dobar deo i iz njega izvlači dobit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track