MINISTAR ODBRANE ĐORĐEVIĆ: Broj žena u vojsci povećan za 5 odsto
Foto: Beta

MINISTAR ODBRANE ĐORĐEVIĆ: Broj žena u vojsci povećan za 5 odsto

Društvo -

BEOGRAD - Broj žena u sektoru bezbednosti u Srbiji povećan je za oko pet odsto u prethodnih pet godina, izjavio je danas ministar odbrane Zoran Djorđević.

Đorđević je u Narodnoj skupštini, na završnim javnim konsultacijama o Nacrtu nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SBUN Žene, mir i bezbednost u Srbiji od 2016. do 2020. godine, rekao da će naša zemlja na kraju tog prerioda biti među vodećim zemljama sveta po pitanju položaja žena u sektoru bezbednosti.

Đorđević je, kao predsednik Političkog saveta vlade za sprvođenje NAP -a, rekao da je prepoznata uloga žena u sektoru bezbednosti u Srbiji, kao i uloga Rezolucija 1325 SBUN.“

" Hoćemo da povećamo broj žena da ravnopravno učestvuju, da budu prisutne, a ne marginalizovane, kao i da imaju veću ulogu u sektoru bezbednosti”, kazao je Đorđević novinarima.

On je na skupu, koji je okupio više od 250 učesnika, naglasio da Srbija može da se pohvali da je cilj da se poveća učešće žena u multinacionalnim operacijama u svetu.“

Žene će biti u mogućnosti da u konfliktnim i postkonfliktnim područjima primene ono što su naučile ovde”, kazao je Đorđević.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta i predsednik vladine radne grupe za izradu nacrta NAP-a za primenu Rezolucije 1325 Predrag Peruničić je rekao da je to veoma važna tema.“

- Još u maju smo objavili tekst na sajtu Ministarstva odbrane i na sajtu Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, tako da je svako mogao da iznese primedbu”, rekao je Peruničić.

On je dodao da će sve primedbe biti analizirane.Predsednica komisije Skupštine za praćenje sprovođenja NAP-a Marija Obradović je rekla da je za svako demokratsko društvo važno da se obezbedi veće učešće žena na svim nivoima odlučivanja, a posebno u takozvanim muškim sketorima kao što su odbrana, bezbednost i unutrašnjim poslovima.

Ona je podsetila da Ustav predviđa ravnopravnosti i jednake mogućnosti žena.

Kako kaže, u novom sazivu Skupštine ima oko 40 odsto poslanicaa, što je znatno više nego što je zakonom pripsano.Obradović je dodala da će parlament ponovo imati Žensku prlamanetarnu mrežu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track