MINISTAR PROVALJEN: Lončar uzeo Kornicov karton iz Laze!
Foto: Marina Lopičić

GRUBO PREKRŠIO KODEKS I HIPOKRATOVU ZAKLETVU

MINISTAR PROVALJEN: Lončar uzeo Kornicov karton iz Laze!

Društvo -
Strogo poverljiv dokument koji je na televiziji Pink čitao Dragan J. Vučićević dobijen je iz Klinike za psihijatrijske bolesti na hitan zahtev upućen iz kabineta ministra zdravlja

BEOGRAD - Zahtev Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ za izdavanje poverljivih podataka iz zdravstvenog kartona Aleksandra Kornica, bivšeg direktora Kurira, pod oznakom „hitno“, podneo je kabinet ministra zdravlja Zlatibora Lončara, saznaje naš list.Sagovornici našeg lista kažu da bi nadležni organi trebalo da ispitaju ko je iz Vlade prekršio zakon o poverljivosti i te podatke dostavio uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću i ne sumnjaju da je zahtev stigao iz nekog državnog organa.- Različiti državni organi imaju pravo da traže zdravstvene podatke o nekoj ličnosti, međutim, ti podaci smeju se koristiti samo u službene svrhe. S obzirom na to da se radi o vrlo osetljivim podacima, moraju se utvrditi sve okolnosti o tome kako su oni dospeli u javnost - kaže za Kurir dr Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore.

Sporni dokument... Kornicov zdravstveni karton izdat dan uoči Vučićevićeve priče o „državnom udaru“
Sporni dokument... Kornicov zdravstveni karton izdat dan uoči Vučićevićeve priče o „državnom udaru“

I Lončar komentarisao

Podsetimo, Dragan Vučićević je 29. novembra na televiziji Pink, na dan kada je u Kuriru objavljen tekst o krivičnoj prijavi Aleksandra Kornica protiv njega i Damira Dragića, direktora Informera, najgrublje je prekršio sve etičke kodekse, ali i brojne zakone, time što je javno pokazao papir na kojem se nalaze poverljivi podaci o zdravstvenom stanju Aleksandra Kornica. Odmah posle njega, u istoj emisiji, i Zlatibor Lončar je komentarisao zdravstveni karton Kornica, čime je prekršio zakon koji ga obavezuje da su privatni zdravstveni podaci tajni, kao i Hipokratovu zakletvu, koja je sveto pismo svakog lekara.- Ovo je dokaz iz Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, potvrda da je Aleksandar Kornic dva puta lečen u ustanovi „Laza Lazarević“, 2014. i 2015, i da ima dve F dijagnoze - kazao je Vučićević bez srama, pokazujući dokument.Bez odgovoraNa ovom dokumentu jasno se vidi da je zahtev za njegovo izdavanje upućen 20. novembra, kao i da je iz „Laze“ izdat istog dana! Ali podnosilac zahteva je precrtan. Na sve ovo treba dodati da je zahtev za dostavljanje podataka o zdravstvenom stanju Kornica stigao u Kliniku za psihijatrijske bolesti samo dan nakon što je novinar Kurira Draganu J. Vučićeviću uputio pitanja u vezi s Kornicom. Već 21. novembra Vučićević je na sav glas širio paniku na TV Pink govoreći o državnom udaru.Miroslav Petrović iz NVO „Pravo na zdravlje“ kaže da se osetljivi podaci poput onih koje je Vučićević izneo ne smeju dostavljati ni porodici pacijenta, a kamoli javnosti.- Kršenje zakona predstavlja objavljivanje svega mimo znanja pacijenta. Nadležni organi bi trebalo da utvrde kako su poverljivi podaci dospeli u javnost - navodi Petrović.Od ministra Lončara, kao ni od ministarstva nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili ovim povodom.
Naneli mu štetu... Aleksandar Kornic
Naneli mu štetu... Aleksandar Kornic

Rodoljub ŠabićVRŠI SE NADZOR KLINIKE I MINISTARSTVARodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, koji je odmah reagovao u vezi sa „slučajem Kornic“ i naložio hitan postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatrijske bolesti „Laza Lazarević“, juče nije želeo da komentariše ovu temu:- Nadzor koji obuhvata kliniku i ministarstvo još nije okončan. Verujem da će biti naredne sedmice. Po okončanju postupka ću o rezultatima i merama koje ću preduzeti obavestiti javnost.

Slavica Đukić DejanovićJEZIVE POSLEDICE PO PACIJENTADirektorka klinike „Dr Laza Lazarević“ Slavica Ðukić Dejanović poručila je da ta klinika nije prekršila nijedan zakon:- Ovakav zahtev može uputiti više institucija, ne samo Ministarstvo zdravlja. Takve podatke nam mogu tražiti inspekcijske službe, policija i druga ministarstva... Otkrivati da li je i ko uputio zahtev bilo bi kršenje zakona.Ona je prethodno u intervjuu za Vreme rekla da je svako od nas makar jednom u životu bio neki F, iako mu možda ta dijagnoza nikad nije napisana. Na pitanje kakve posledice na čoveka koji je lečen od dijagnoza F može da ostavi to što javno sluša o sebi da je duševni bolesnik, odgovorila je: „Jezive!“

Ne javljaju seSNS ĆUTIZoran Babić, Aleksandar Jovičić i Veroljub Arsić iz SNS juče nisu odgovarali na poruke i pozive novinara Kurira.

REAGOVANJAAleksandar Đurđev, Srpska ligaKlasična zloupotreba položajaOvde se radi o klasičnoj zloupotrebi pravne regulative, službenog položaja i funkcije resornog ministarstva. Izneli su najstrože poverljive podatke zaboravivši da svaki čovek ima pravo na lečenje, umesto na ruganje! Dragan Todorović, Istočna alternativaPrijava protiv odgovornihU ovoj državi je zloupotreba prisutna na svim nivoima, a posebno ako je u pitanju neko iz vlasti. Treba podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih iz Ministarstva zdravlja za zloupotrebu službenog položaja.Borko Stefanović, Levica SrbijeGrađani nisu zaštićeniAko je neko iz Ministarstva zdravlja tražio od psihijatrijske klinke delove zdravstvenog kartona pacijenta da bi ih izneo u javnost, to je onda svakako zloupotreba službenog položaja. Država treba da zaštiti građane Srbije.Dragan Šutanovac, DSDržava srlja u bezakonjeLekarska etika ne dozvoljava da se takvi podaci daju, a s druge strane to je grubo kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka i pokazatelj da Srbija sa ovom vlašću srlja u bezakonje.Sanda Rašković Ivić, DSSTo je krivično deloBilo kakvo traženje sadržaja psihijatrijskog kartona bez sudskog naloga je krivično delo. Javno obznanjivanje delova istorije bolesti nameće pitanje od koga je i kako dobijena informacija i potpitanje - zašto za kršenje zakona niko ne odgovara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track