MINISTARKA UPRAVE BRNABIĆ: Biće ušteda na lokalu, ali da "ne boli" previše
Foto: Zorana Jevtić

Izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava

MINISTARKA UPRAVE BRNABIĆ: Biće ušteda na lokalu, ali da "ne boli" previše

Društvo -

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić ocenila je danas da će izmenjeno rešenje Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koje će danas predstaviti predsednicima opština u Palati Srbija, biti za njih prihvatljivo, jer predlog takav da će “boleti malo republički, a malo i lokalni nivo, ali nikoga previše”.

“Imaću sastanke sa gradonačelnicima i predsednicima opština, da im ispred Vlade Srbije predložim novo rešenje”, rekla je Brnabić, precizirajući da su predložene neophodne uštede na lokalu, umesto prvobitnih osam milijardi dinara, u novom dokumentu na kompromisnom nivou od 4,8 milijardi. Taj predlog je, kako je rekla, podržao i premijer Aleksandar Vučić.

Upitana čije će interese i u tom zakonu zastupati sa ministarske pozicije, budući da je prethodni vladin nacrt kritikovao NALED, gde je Brnabić donedavno bila predsednik Upravnog odbora, nedvosmisleno odgovara: “Ja sada zastupam interese vlade, a to nisu nužno suprotstvaljeni interesi, samo su prioriteti i pozicije drugačiji. Recimo, iz ugla vlade, moraju da se urade nepopularne mere iz aranžmana sa MMF-om, koje neko iz perspektive Naleda ne vidi kao konstruktivne. Svakako sam otvorena za dijalog i kritiku, ali sa predloženim rešenjima, jer se tako dolazi do najboljeg rešenja”, rekla je Brnabić.

Govoreći detaljno o novom predlogu koji je i sama nazvala, “kompromisom između zahteva MMF-a i onoga što predlažu Naled i Stalna konferencija gradova i opština”, Brnabić je rekla da se odustalo od tražene uštede od osam milijardi dinara koje bi iz lokalnog budžeta pripale Republici.

Od 4,8 milijardi dinara, koliko je po novom rešenju potrebno uštedeti, dodaje ona, ićiće i smanjivanja za porez na zarade, s tim što se nastoji da to bude manje od 80 odsto i da se ide na 77, odnosno 74 odsto.

“Tako će lokalne samouprave i dalje imati motivaciju da se bore”, rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track