MINISTARSTVO IMA PREČA POSLA: Otkazani baleti, Narodno pozorište optužuje nadležne
Foto: Zorana Jevtic

Bruka

MINISTARSTVO IMA PREČA POSLA: Otkazani baleti, Narodno pozorište optužuje nadležne

Društvo -
obaveštava širu javnost, svoju publiku, zaposlene u kući i honorarne saradnike, da je zbog nemara, nerada i nezaiteresovanosti resornog Ministarstva kulture i informisanja, primorano da otakže dve baletske predstave", navodi se u saopštenju

BEOGRAD - Narodno pozorište u Beogradu otkazalo je dve baletske predstave - "Sliku Dorijana Greja" za večeras i "Žizelu" za sutra, 7. aprila, a uprava nacionalnog teatra saopštila je danas da je za to odgovorno Ministarstvo kulture.

"Otkazani baleti, NP optužuje Ministarstvo kulture sa žaljenjem obaveštava širu javnost, svoju publiku, zaposlene u kući i honorarne saradnike, da je zbog nemara, nerada i nezaiteresovanosti resornog Ministarstva kulture i informisanja, primorano da otkaže dve baletske predstave", navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, "iako je repertoarom, obavezama i najzad kalendarski Narodno pozorište uveliko ušlo u drugi kvartal tekuće godine, do danas, znači više od tri meseca, Ministarstvo kulture nije našlo za shodno da sa ovom svojom najvećom i najsloženijom institucijom potpiše godišnji ugovor o finansiranju, bez kojeg je nemoguće preneti u budžetu opredeljena sredstva za rad kuće".

"I pored toga što je pozorište sve svoje prethodne pravno-finansijske obaveze blagovremeno obavilo, svu potrebnu dokumentaciju na vreme dostavilo, više puta urgiralo i najavljivalo moguće probleme u delatnosti, do današnjeg dana bilo kakva reakcija iz Ministarstva je izostala".

"Najzad, s obzirom da se radi o identičnoj situaciji u kojoj se pozorište nalazilo i prošle godine, postavlja se ozbiljno pitanje kompetentnosti ili loše namere Ministarstva prema publici, zaposlenima i nadasve honorarnim saradnicima Narodnog pozorišta, kojima je ovim činom ne samo onemogućeno pravo na rad i zaradu, nego i ugrožena osnovna egzistencija", navodi se u saopštenju.Narodno pozorište ističe da će sa svoje strane "učiniti sve što može i što čini od početka tekuće godine, kako bi sačuvalo repertoar u najavljenom obliku, koristeći sopstvene prihode i druge dostupne finansijske izvore".

"Koristimo priliku da se vernoj publici zahvalimo na razumevanju i podršci a saradnicima na strpljenju i iskazanoj vernosti svojoj kući i svojoj umetnosti", dodaje se na kraju saopštenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track