MINISTARSTVO PROSVETE: Redovna nastava u 90 posto škola u Srbiji
Foto: Rojters

Nema štrajka ni skraćenja časova

MINISTARSTVO PROSVETE: Redovna nastava u 90 posto škola u Srbiji

Društvo -
Delimična ili potpuna obustava nastave organizovana je u 12 odsto škola 212 od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, dok u 35 odsto škola nastavnici, ili deo nastavnika, zakonski štrajkuju smanjenjem trajanja časova na 30 minuta

BEOGRAD - U oko 90 odsto škola u Srbiji odvija se nastava, dok u više od polovine škola nema štrajka niti skraćenja časova, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Delimična ili potpuna obustava nastave organizovana je u 12 odsto škola (212 od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji), dok u 35 odsto škola nastavnici, ili deo nastavnika, zakonski štrajkuju smanjenjem trajanja časova na 30 minuta.

U Beogradu je u osam odsto škola (ukupno 21) delimično ili potpuno obustavljena nastava, dok su u 20 odsto škola skraćeni časovi.Iz ministarstva podsećaju da potpuna obustava rada predstavlja kršenje prosvetnih zakona, kao i Zakona o štrajku, jer su škole u obavezi da obezbede minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta, kao i da kršenje ovih zakona predviđa individualnu odgovornost.

"Mali procenat škola koje su obustavile nastavu pokazao je da su nastavnici u Srbiji interes učenika stavili na prvo mesto", rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.

Verbić je u pisanoj izjavi medijima rekao da je cilj ministarstva da se pitanje zarada u prosveti reši trajno i pravedno i da očekuje da će se intenzivirati rad na uvođenju platnih grupa i platnih razreda u javni sektor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track