MIODRAG LINTA: Hrvatska i BiH ne pokazuju volju da reše probleme srpskih izbeglica
Foto: Dragana Udovičić

Još puno problema

MIODRAG LINTA: Hrvatska i BiH ne pokazuju volju da reše probleme srpskih izbeglica

Društvo -
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je da u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ne postoji stvarna politička volja da se pronađe pravično i trajno rešenje problema stotina hiljada proteranih Srba

BEOGRAD - Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je danas, povodom 20. juna, Svetskog dana izbeglica, da ni dvadeset godina nakon završetka rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ne postoji stvarna politička volja vlasti u Zagrebu i Sarajevu da se pronađe pravično i trajno rešenje imovinskih i drugih problema stotina hiljada proteranih Srba kao i malog broja srpskih povratnika.

"Osnovni problem je diskriminacija u postupanju nadležnih državnih i regionalnih organa vlasti u Hrvatskoj i Federaciji BiH prema Srbima.

Preostali Srbi u Hrvatskoj i Federaciji BiH su građani drugog reda jer u velikoj većini ne mogu da ostvare svoja elementarna ljudska prava.

Na gotovo identičan način ponaša se vlast u Prištini prema raseljenim licima i malobrojnim povratnicima", naveo je Linta u saopštenju za javnost.

On je pozvao SAD, UN, EU, Savet Evrope i OEBS da vlastima u Zagrebu, Sarajevu i Prištini upute zahtev da "konačno" počnu primenjivati Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji koji štiti imovinska i stečena prava građana sa područja bivše Jugoslavije koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine kao i da prestanu sa politikom dvostrukih standarda u suđenjima za ratne zločine, da sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, tretiraju na jednak način, i da reše pitanje nestalih, sankcionišu govor mržnje, i pokrenu ekonomski razvoj povratničkih krajeva.

"To je jedini način koji može dovesti do iskrenog pomirenja među narodima koji žive na području zapadnog Balkana", ocenio je Lint

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track