MIRNO U PRIŠTINI: Kurtiju pritvor od 30 dana, uhapšeno 95 ljudi
Foto: Reuters

Posle protesta

MIRNO U PRIŠTINI: Kurtiju pritvor od 30 dana, uhapšeno 95 ljudi

Društvo -
Osnovni sud u Prištini odredio je u subotu uveče na predlog tužilaštva 30 dana pritvora poslaniku pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju.

Kurti je osumnjičen za tri krivična dela – ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, neovlašćeno posedovanje oružja i izazivanje opšte opasnosti.

On je odmah posle hapšenja prebačen do Osnovnog tužilaštva u Prištini, koje se nalazi u Palati pravde u tom gradu.

Aljbin Kurti uhapšen je danas posle podne u Prištini, posle protesta opozicije protiv sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Aljbin Kurti, Foto: AP
Aljbin Kurti, Foto: AP

Skup je okončan mirno i Kurti se obratio okupljenima, nakon čega se sa ljudima koji su ga okruživali na Trgu Zahira Pajazitija uputio prema sedištu stranke. Policija Kosova slomila je stakla i ušla u sedište pokreta Samoopredeljenje, u kome se nalazio Kurti, i tom prilikom pored Kurtija uhapsila i 87 aktivista Samoopredeljenja.

Sa jučerašnjeg protesta, Foto: AP
Sa jučerašnjeg protesta, Foto: AP

Kosovska policija je nakon protesta u centru Prišine, uhapsila 95 lica, izjavio je portparol kosovske policije Baki Keljani. Povređena su četiri demonstranta, kao i dva policajca. Prema njegovim rečima, pojedinci su opirali hapšenju i policija je bila napadnuta prilikom upada u prostorije Samoopredeljenja.

Pripadnici policije još su raspoređeni jedino oko policijske stanice u Prištini, zgrade tužilaštva i u blizini sedišta pokreta Samoopredeljenje, dok je manji broj demonstranata primećen u okolnim ulicama, javlja Tanjugov izveštač.

(Agencije/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track