Mladim preduzetnicima 20.000 evra za dalji razvoj njihovih proizvoda
Foto: Promo

Mladim preduzetnicima 20.000 evra za dalji razvoj njihovih proizvoda

Društvo -

Mladi preduzetnici, osnivači startapova Balloonera, AddTag i Cactomain dobili su prvu investiciju u okviru programa mts startap ubrzanje, programa podrške startapovima koji predviđa ukupan novčani iznos od 20.000 evra.

Novčani iznos dodeljuje kompanija Telekom Srbija, koja je time podržala razvoj tehnološkog preduzetništva nepovratnom investicijom u proizvode ova tri talentovana tima.

Da IT proizvodi iz Srbije mogu da se nadmeću za pažnju korisnika na globalnom tržištu pokazuju upravo servisi koje razvijaju ovi startapovi. Balloonera, tim koji čine pet studenata, želi da unese revoluciju u balonske letove u svemir i istraživanje stratosfere. Oni su razvili kompletno rešenje koje znatno pojeftinjuje letove balonom pre svega u meteorološke svrhe, ali se upotrebna vrednost njihovog rešenja time ne iscrpljuje.

Servis tima Cactomain, u kojem kao programer radi i jedan 18-godišnjak, već ima prve korisnike koji su veoma pozitivno odreagovali na njihov servis za pojednostavljeno registrovanje i upravljanje internet domenima. Startap AddTag nudi kompletno rešenje za lakšu komunikaciju brendova i posetilaca na festivalima i drugim događajima. Tročlani žiri mts startap ubrzanja ocenio je da ova tri tima imaju najviše izgleda da u narednom periodu razviju održive proizvode i ostvare uspeh na globalnom tržištu. Na završnom događaju u Startit Centru, njima su uručene novčane nagrade i figure jednoroga koje imaju i simbolički značaj. Naime, u terminologiji tehnološkog preduzetništva jednorogom se naziva onaj startap čija je vrednost procenjena bar na milijardu dolara.

U proteklih šest meseci, mladi preduzetnici su pohađali Startap Akademiju, najuspešniji domaći program edukacije tehnoloških preduzetnika. Akademija treba da im pomogne da svoju poslovnu ideju pretoče u konkretan proizvod, da uspostave održiv poslovni model i ostvare profit. Startap Akademiju je u prethodnih pet generacija pohađalo više od 100 preduzetnika koji su za svoja poslovna rešenja dobili investicije u vrednosti od preko 2 miliona evra. Luka Jakovljević, osnivač Balloonere, kaže da su im saveti koje su dobili od predavača Startap Akademije izuzetno pomogli i to u kritičnom trenutku, kada je postojala pretnja da se tim raziđe zbog nedostatka sredstava.

„Drago nam je što nam je mts postao partner i što ćemo dobiti finansijsku podršku, jer su to sredstva koja su nam potrebna za dalji razvoj“, dodao je on. Pokretanjem mts startap ubrzanja za podršku domaćim IT kompanijama, Telekom Srbija postao je prva korporacija u Srbiji koja je uložila nepovratna sredstva u razvoj startapova u ranoj fazi. "Telekom Srbija već neko vreme podržava različite oblike preduzetništva u Srbiji, pre svega u oblasti IT-a. Delimo zajedničku viziju sa partnerima iz Startita, jer IT sektor ima čvrste osnove u Srbiji i može podići i ostale privredne sektore, a sve na korist građana Srbije", rekao je Milan Simić iz Telekoma Srbija, koji je ujedno bio i predsednik žirija.

Simić je naveo da vizija ove kompanije i partnera iz organizacije Startit jeste da se do 2020. obuči 100.000 mladih IT stručnjaka, koji bi ostali u Srbiji i radili na razvijanju sopstvenih poslovnih rešenja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IZBORNA NOĆ: Kurir pre svih!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti Kurir TV 29.03.2017: Koliko je automobila prodato na Sajmu za samo 2 dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track