MONSTRUME OTKRIVAMO PREKASNO: Pedofili imaju 50 žrtava pre nego što ih nađu, prvi na meti su rođaci!
Foto: Thinkstock

Jezivi slučajevi

MONSTRUME OTKRIVAMO PREKASNO: Pedofili imaju 50 žrtava pre nego što ih nađu, prvi na meti su rođaci!

Društvo -
Ne mogu da kontrolišu nagon zbog kojeg ih privlače deca pa ne staju dok ih policija ne otkrije. U 90 odsto slučajeva zlostavljači su bliski žrtvama

Silovanja dece su sve češća pojava u Srbiji i regionu. Nedavno je nekoliko skandala potreslo Hrvatsku.

Žrtve su bila deca mlađa od deset godina, a počinitelji osobe koje dete poznaje i koje imaju poverenje porodice. Član porodice je zlostavljao dečaka (8) u Slavoniji čak dve godine.

Zatekla ih u parkuMajka je dečaka iz Slavonije odvela u bolnicu, a potom i u policiju da prijavi sumnju u seksualno zlostavljanje.

Ispričala im je da ga je zatekla polugolog na klupici u mraku školskog parka u krilu starijeg muškarca. Trebalo je da se vrati kući do 22 sata. Već je pao mrak, a njega još nije bilo. Zabrinuta majka stavila je mlađu decu na spavanje, a potom je krenula da ga traži. Našla ga je oko 22.30 sati.

Od prizora je vrisnula, a dečak se od straha upiškio. Zlostavljač je pobegao. U prvom trenutku policiji zbog srama nije priznala da je videla lice zlostavljača i da je reč o nekome koga ona i dete dobro poznaju. Policija je istragom i informativnim razgovorima utvrdila da je reč o ukućaninu, majčinom rođaku. Nažalost, zlostavljanje je trajalo mnogo duže nego su pretpostavljali, od septembra 2013. do jula 2015. godine. Protiv njega su podneli kaznenu prijavu zbog sumnje da je više puta s detetom imao polni odnos ili s njim izjednačenu polnu radnju. Zadržali su ga u pritvoru kako ne bi uticao na svedoke ili ponovio delo.

Iza rešetaka je završio i 60-godišnji Nemac G. K. Njega su u Zagrebu uhapsili zbog sumnje da je u noći na utorak seksualno iskoristio trogodišnjeg nemačkog državljanina. U Hrvatskoj je boravio turistički s još nekoliko nemačkih državljana. Sumnjiče ga da je bludničio nad detetom mlađim od 15 godina i da je nedelo počinio uz primenu sile ili pretnje, obmane, zloupotrebom vlasti ili teškog položaja ili odnosa zavisnosti deteta od njega.

Dirao dete poznanikaNajgore od svega je što je reč o višestrukom zlostavljaču. Kako smo saznali, u domovini je najmanje jednom evidentiran zbog istog ili sličnog kaznenog dela. U Remetincu će boraviti najmanje mesec dana kako ne bi pobegao, ponovio delo ili uticao na svedoke.

Ne ulazeći u konkretne slučajeve, prof. dr sc. Gordana Buljan Flander, direktorka Poliklinike za zaštitu dece Grada Zagreba, kaže da većina seksualnih zlostavljača dece ima i više od 50 žrtava pre nego što ih uhvate. Čak trećina dece-žrtava seksualnih zlostavljača mlađa je od šest godina.

Obično poznaju žrtvu"Oni se ne mogu izlečiti, samo uz psihijatrijski tretman mogu da pokušaju da nauče da kontrolišu taj svoj seksualni nagon", objasnila je Flander.

Dečji psiholog s više od trideset godina iskustva rada sa zlostavljanom decom kaže da su retki slučajevi zlostavljača, koje deca ne poznaju. Navode to i autorke Lana Mužinić i Ljiljana Vukota u knjizi "Tretman seksualnih delinkvenata i zaštita zajednice".

Iako mnogi zamišljaju pedofila kao pokvarenog starijeg muškarca koji se u kišnom mantilu šunja oko vrtića ili osnovne škole i vreba dečicu dok se igraju na igralištu i mami slatkišima, istina je obično bitno drukčija.

Podaci govore da je čak 90 odsto zlostavljača dece, osoba koju dete-žrtva poznaje. "Retki su slučajevi zlostavljača koje dete ne poznaje, tek oko deset odsto. Čak trećina zlostavljača su roditeljske figure, ostatak do 90 odsto su rodbina, prijatelji ili poznanici, koji uživaju poverenje dece i porodice", navodi šokantnu statistiku Gordana Buljan Flander.

"Budući da obično poznaju decu i porodicu, olakšan im je pristup žrtvama", objasnila je Gordana Buljan Flander.

"Zlostavljači dece ulažu užasno velik napor i energiju kako bi zaveli decu. Retko koriste pretnju ili silu, obično se služe podmićivanjem, kako dece, tako i članova porodice, kojima se prikazuju u potpuno drugačijem svetlu", kaže Flander.

Upravo zbog toga njihovi zločini izlaze na površinu deset do čak 16 godina kasnije. Deca ćute jer štite svoje zlostavljače. Seksualno zlostavljanje obično počne u vrlo ranoj dobi.

Biraju dob, a ne pol žrtve"Obično počne već s četiri do pet godina. Istraživanja su pokazala kako je prosečna dob žrtve devet godina. Zlostavljači često ne biraju pol, nego dob. Od toga je li žrtva devojčica ili dečak, važnije im je da je dete što mlađe", govori Flander.

Čak 52 odsto počinitelja je oženjeno, a većina ih ima decu. Često za žrtve biraju upravo svoju decu zbog osećaja zavisnosti i poverenja. Kako bi nekoga smatrali seksualnim zlostavljačem dece, on mora zadovoljiti nekoliko uslova, navode stručnjaci. Jedan od njih je osećaj emocionalnog zadovoljstva koje mu donosi provođenje vremena s detetom. Drugi uslov je fiziološka reakcija, odnosno polno uzbuđenje koje mu donosi maštanje o detetu. Često koriste alkohol ili drogu kako bi pristupili detetu, odnosno oni su im potrebni kako bi otpustili inhibicije i kočnice koje ih inače sprečavaju u ispoljavanju takvih nagona.

Poslednji i najvažniji uslov je da svoje seksualne potrebe ne mogu zadovoljiti u odnosu s odraslom osobom. Sudski veštak za psihijatriju, koji je često veštačio i pedofile, prof. dr Nikola Mandić iz Osijeka kaže da pedofiliju karakterišu tri obeležja.

Nezreli su seksualno i psihičkiTo su: mašta, priželjkivanje i na kraju akcija. Pedofil će za svoju žrtvu najčešće odabrati dete između 6 i 12 godina, češće devojčicu, ali ponekad i dečaka, zavisno o dostupnosti.

"Pedofili su najčešće osobe koje nemaju seksualno zadovoljstvo u odnosima s odraslima, odnosno ili uopšte nemaju seksualne odnose ili ih imaju, ali su s njima razočarani i nezadovoljni. To su i seksualno i psihički nezrele osobe. Kako bi zadovoljili svoju seksualnu potrebu, oni će se poslužiti objektom koji im je u blizini, u ovom slučaju detetom, kojim mogu lako manipulisati", objašnjava psihijatar.

Ako je pedofil član porodice, put mu je donekle olakšan jer ne mora osmišljavati čitavu strategiju kako bi pridobio detetovo poverenje.

Najčešće će pedofil koji je član porodice biti više na usluzi roditeljima deteta u smislu pomoći, druženja s detetom, provodiće mnogo vremena u porodici i tako zadobiti poverenje žrtve. Ako je dete ušlo u fazu istraživanja svoje seksualnosti i pokazuje znatiželju prema tome, to će pedofil vešto iskoristiti. Dokle god to zlostavljanje ne preraste u bolno iskustvo penetracije i direktnog, nasilnog silovanja, pedofil to detetu može predstaviti kao zabavnu igru.

Ranjivija deca su ugroženija"Poželjno je da sa zlostavljanim detetom radi stručan terapeut koji će mu otkloniti osećaj srama, vratiti mu samopouzdanje i uvesti ga u područje zrelosti", kaže Mandić.Naglašava da su deca u socijalno ugroženim porodicama, u kojima ima nasilja i drugim nesređenim porodicama zbog svoje ranjivosti lakša meta pedofilima nego druga deca. Što se tiče otkrivanja samog pedofila i načina na koje je to moguće utvrditi, gotovo je nemoguće za nekoga dati takvu dijagnozu, osim ako ga se uhvati in flagranti.

Pedofili su često osobe koje normalno funkcionišu u društvu, nisu posebno primetne, iako ponekad jesu pomalo čudne.

"Mislim da su deca danas jako loše edukovana po pitanju devijantnih seksualnih odnosa. Unutar porodice malo ko upozorava decu na mogućnost da ih seksualno zlostavlja nepoznata osoba ili bliži ili dalji član porodice", smatra psihijatar.

Slučajevi seksualnog zlostavljanja dece koji su potresli javnost

Nemac (60) dirao dete (3)Zagrebačka policija uhapsila je Nemca (60) zbog sumnje da je bludničio nad trogodišnjim nemačkim državljaninom, detetom poznanika. Odranije je poznat zbog istog.

Mladić (23) je silovao dečakaUkućanin, dalji majčin rođak, dve je godine više puta polno zlostavljao dečaka (8). Terete ga za polni odnos ili s njim izjednačenu radnju. Preti mu do 15 godina zatvora.

U kampu pipkao malog turistuPolicija je privela mladića (31) kojega sumnjiče za seksualnu zloupotrebu dečaka (7), stranog državljanina, koji je s porodicom letovao u autokampu na području Splitsko-dalmatinske županije.

U kampu snimao maloletnikaMaloletnik iz Danske je sredinom srpnja uhvatio 71-godišnjeg turista iz Nemačke koji ga je fotografisao kraj sanitarnog čvora u kampu u Funtani. Nemac je sa sobom imao i pištolj.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja