MUP O HAKERSKOM NAPADU: Lični podaci građani nisu kompromitovani!
Foto: Thinkstock

Odvojena baza

MUP O HAKERSKOM NAPADU: Lični podaci građani nisu kompromitovani!

Društvo -
Informacioni sistem MUP-a je potpuno odvojen od internet saobraćaja, čime je fizički izolovan od bilo kakvog uticaja sa globalne mreže. Njemu mogu pristupiti samo policijski službenici MUP-a iz unutrašnje mreže, navodi Slobodan Nedeljković

BEOGRAD - Načelnik Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Slobodan Nedeljković odbacio je navode beogradskih medija da je informacioni sistem MUP-a ugrožen i da su podaci građana kompromitovani.

"Informacioni sistem MUP-a je potpuno odvojen od internet saobraćaja, čime je fizički izolovan od bilo kakvog uticaja sa globalne mreže. Njemu mogu pristupiti samo policijski službenici MUP-a iz unutrašnje mreže", navedeno je u pisanoj izjavi Nedeljkovića.

Beogradski mediji preneli su danas da su hakeri koji se potpisuju kao "Srpski hakeri" iz MUP-ovog informacionog sistema uzeli bazu podataka sa jedinstvenim matičnim brojem građana, brojevima telefona, adresama i šiframa za pristup mejlovima i postavili ih na Internet. Nedeljković je naveo da MUP nije ovlašćen da vodi evidencije telefonskih brojeva, bankarskih računa građana i sličnih podataka i dodao da oni nisu deo nijedne baze podataka koja je u nadležnosti tog Ministarstva.

"Evidencije, odnosno zbirke podataka, koje koristi MUP, strogo su definisane zakonskom regulativom Republike Srbije, a sadržaj ovih zbirki i njihova razmena sa drugim organima državne uprave i svrha njihove upotrebe su pod nadzorom Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti", naveo je Nedeljković.

On je dodao da Ministarstvo u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, kada radi sa podacima građana koristi sve bezbednosne protokole i informatičke standarde potrebne za zaštitu podataka unutar internog informacionog sistema.

O sličnoj temi mediji su pisali i pre nešto više od mesec, dana kada su tvrdili da je grupa hakera izvršila virtuelni napad na sistem MUP-a i preuzela baze sa ličnim podacima građana, koje su dostavljene pojedinim redakcijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track