MUP UPOZORAVA DIREKTORE ŠKOLA: Obavezne kontrole autobusa i vozača zbog ekskurzija
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Sezona ekskurzija

MUP UPOZORAVA DIREKTORE ŠKOLA: Obavezne kontrole autobusa i vozača zbog ekskurzija

Društvo -

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upozorilo je danas da su obavezne kontrole autobusa koje prevoze đake na ekskurzije istakavši da je prošle godine iz saobraćaja isključeno 13 autobusa zbog tehničke neispravnosti i deset vozača zbog alkoholisanosti i umora.

Uprava saobraćajne policije je podsetila direktore škola da blagovremeno "najkasnije 48 sati pre otpočinjanja ekskurzije, obaveste nadležnu organizacionu jedinicu MUP-a o planiranim ekskurzijama, a naročito o prevozniku, mestu i vremenu polaska učenika i broju angažovanih autobusa".

To je neophodno uraditi kako bi policijski službenici saobraćajne policije mogli da isplaniraju i realizuju kontrolu vozila i vozača pre otpočinjanja prevoza", objašnjava se u saopštenju.

Prilikom kontrole autobusa i vozača, vrši se kontrola posedovanja dokumentacije za vozila i vozače, tehničke ispravnosti autobusa, alkoholisanosti vozača, kao i poštovanja propisa o radnom vremenu vozača i korišćenju propisanih odmora i pauza.

Prošle godine saobraćajna policija je pregledala više od 14.000 autobusa koji su prevozili učenike na ekskurzije i iz saobraćaja isključila 13 autobusa zbog tehničke neispravnosti i deset vozača zbog psihofizičkog stanja (alkoholisanosti, odnosno umora), dodao je MUP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track