MUTNO: Dragičinu fondaciju da pročešlja policija
Foto: Dragan Kadic

Institucije za borbu protiv korupcije traže da se otkriju donatori

MUTNO: Dragičinu fondaciju da pročešlja policija

Društvo -
Savet za borbu protiv korupcije: Ako prva dama ne otkrije donatore, time bi trebalo da se pozabavi policija. Agencija za borbu protiv korupcije: Treba ispitati da li u radu Fondacije Dragice Nikolić ima trgovine uticajem

BEOGRAD - Finansije i donatori Fondacije Dragice Nikolić treba da budu javno objavljeni, bez obzira na važeće zakonske propise, poruka je predstavnika Saveta za borbu protiv korupcije!Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije i forenzični računovođa, izjavila je da ukoliko prva dama do kraja godine ne objavi spisak donatora pored finansijskog izveštaja, njenom fondacijom trebalo bi da se pozabave nadležni istražni organi.Novac uvek ostavlja trag- Javnost mora da izvrši pritisak da se spisak donatora objavi. Nadam da će ta fondacija transparentno objaviti sve donatore na kraju godine i da ćemo to videti u napomenama uz finansijski izveštaj. Ako ne objavi, onda je posao pre svega istražnih organa. Tokovi novca moraju biti transparentni, bez obzira na to što je zakon ne obavezuje. Javnost u Srbiji mora da izvrši pritisak da se objavi ko je dao silne milione. Činjenica je da je za kratko vreme sakupljeno mnogo novca - kaže Milenovićeva i podseća na to da se tokovima novca uvek može ući u trag!I Zoran Stojiljković, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, upozorava da treba ispitati da li u radu fondacije ima trgovine uticajem:- Treba videti da li je neko motivisan da se baš toj fondaciji javi kao donator i ko ga je motivisao. Voleo bih da vidim listu priloga da bih mogao da kažem da je stvar transparentna. Ne sporim potrebu bilo koga, pa tako ni Dragice Nikolić da se bavi humanitarnim radom, ali ne uz pomoć vlasti i uz njeno prisustvo - kaže Stojiljković.Najstrože čuvana tajnaPodsetimo, kako smo već objavili, Fondacija Dragice Nikolić odbija da otkrije ko su donatori iako je to u interesu javnosti. Prema zakonu, humanitarne organizacije nisu dužne da objave imena donatora, ali Fondacija Dragice Nikolić ima specifičan status jer su njene prostorije u zgradi Predsedništva, što je korišćenje državnih resursa. Zakon o zadužbinama i fondacijama propisuje da se na sredstva koja stiče fondacija ne plaća porez, ali da ima obavezu da godišnji finansijski izveštaj o radu bude dostupan javnosti objavljivanjem na internetu, kao i da se dostavi APR. Ukoliko fondacija ne objavi finansijski izveštaj, mogla bi dobiti novčanu kaznu od 50.000 do 200.000 dinara.Zgrnuli milioneNa sajtu fondacije nema podataka o donatorima jer je, kako se navodi, već duže vreme stranica u izradi. U finansijskom izveštaju koji je objavljen na APR ne navode se imena donatora. Tu stoji da fondacija ima tek jednog zaposlenog, da su u Upravnom odboru Dragica, njena snaja Milena Nikolić i Olivera Stanišić i da je upravitelj Violeta Karić, čije se ime provlačilo u aferi „Mobtel“ u vezi sa bagatelnim otkupom stanova u vlasništvu kompanije.

HumanitarciĆUTE O BOGIĆEVIĆU I PERČEVIĆUKurir je još pre nekoliko nedelja poslao konkretna pitanja Fondaciji Dragice Nikolić da li su njenu humanitarnu organizaciju donirale kompanije i biznismeni Miroslav Bogićević, Goran Perčević, Slobodan Tešić i Goran Kojović. Odgovori nisu stigli. S druge strane, predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervju na Javnom servisu naveo je da se ta fondacija ne finansira novcem državnih institucija i da je ona poklon porodice Nikolić Srbiji.

Nikolićeva rekorder po prihodimaIako se humanitarnim radom bavi tek od prošle godine, supruga predsednika Nikolića je u tome znatno uspešnija od onih koji se time bave godinama.- Fondacija „Ana i Vlade Divac“ za godinu dana prikupila je 572.591 evra.- Fondacija „Princeza Katarina Karađorđević“ za godinu dana prikupila je 227.575 evro, što je daleko manje od sedam miliona evra.- Fondacija Novaka Đokovića za godinu dana prikupila je 4,2 miliona evra (organizovali donatorsku večeru u Njujorku, na kojoj se pojavio svetski džet-set).

Da li Dragica Nikolić treba da objavi spisak donatora?Aleksandar Senić, NDS: Objavite spisakUkoliko želimo da imamo transparentnu i odgovornu vlast, neophodno je da se upravo predsednik i njegova supruga ponašanju u skladu s tim, tako da je nužno da njena fondacija objavi spisak svih donatora.Veroljub Arsić, SNS: Zašto insistirate na donatorima?Ako je u skladu sa zakonom da nema obavezu da objavi spisak donatora, ne znam zašto bi onda neko na tome insistirao. Siguran sam da njena fondacija nije sredstvo za pranje novca i da pare dolaze iz legalnih tokova.Borislav Stefanović, DS: Otklonite sumnjeNeophodno je da se objavi spisak donatora. Kabinet predsednika bi obelodanjivanjem tih podataka otklonio sumnje koje postoje u javnosti da su privrednici primoravani da daju novac fondaciji njegove supruge.Milutin Mrkonjić, SPS: Ne bih komentarisaoNe bih ja to komentarisao. Ne znam. Nisam se bavio šta radi Fondacija supruge predsednika Tomislava Nikolića. Nemojte na tu temu ništa da me pitate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track