Nacionalna organizacija potrošača: Jučerašnja analiza proizvoda za bebe širi paniku
Foto: Ap

Roditelji zbunjeni

Nacionalna organizacija potrošača: Jučerašnja analiza proizvoda za bebe širi paniku

Društvo -
Opšte pravilo u ispitivanju kvaliteta proizvoda je obezbeđivanje svih neophodnih podataka kako bi se potrošači upozorili na takve (nebezbedne) proizvode. Kako ovde ne postoji ni naznaka o kojim proizvodima i proizvođačima je reč, ovakav vid aktivnosti predstavlja grubo kršenje jednog od osnovnih prava potrošača - prava na informisanost, navodi NOPS

BEOGRAD - Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović je danas protestovao povodom objavljivanja nepotpunih rezultata ispitivanja proizvoda za decu koju je uradila Asocijacija potrošača Srbije (APOS), zbog kojih je kako je naveo, nastala panika među potrošačima koji su zabrinuti za zdravlje svoje dece.

Papović je u saopštenju naveo da su rezultati istraživanja predstavljeni javnosti bez navođenja naziva proizvođača i proizvoda u kojima su otkrivene štetne hemikalije."Opšte pravilo u ispitivanju kvaliteta proizvoda je obezbeđivanje svih neophodnih podataka kako bi se potrošači upozorili na takve (nebezbedne) proizvode. Kako ovde ne postoji ni naznaka o kojim proizvodima i proizvođačima je reč, ovakav vid aktivnosti predstavlja grubo kršenje jednog od osnovnih prava potrošača - prava na informisanost", navodi se u saopštenju.

Papović smatra da slična saopštenja ne smeju da budu izgovor za izmenu aktuelnih pravilnika o bezbednosti proizvoda, već da je to zadatak za Nacionalni savet za bezbednost proizvoda i druge institucije u okviru sistema. APOS je juče saopštio kako je istraživanje, koje je sproveo sa još 10 potrošačkih organizacija, članica krovne organizacije potrošača u EU (BEUC), pokazalo prisustvo hemikalija koje mogu škoditi zdravlju dece.

Testirano je 68 proizvoda u sest kategorija, a prisustvo hemikalija je utvrđeno kod 16 proizvoda, ali APOS nije naveo kada je istraživanje rađeno, kao ni nazive firmi čiji su proizvodi ocenjeni kao štetni. Testirane su pelene, cucle i odeća za bebe, prostirke u kojim je utvrđeno prisustvo ftalata, bisfenola A, natracena, naftalena, hemikalija na bazi hlora koji su kancerogeni i mutageni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track