NADA MACURA: Izbegavajte sunce, uzimati tečnost i laganu hranu
Foto: Zorana Jevtić

Savet lekara

NADA MACURA: Izbegavajte sunce, uzimati tečnost i laganu hranu

Društvo -
Portparol Hitne pomoći je upozorila da posebno hronični bolesnici i starije osobe ne bi trebalo duže da stoje na nogama i savetovala veliki oprez na kupalištima i u saobraćaju

BEOGRAD - Izbegavanje boravka na suncu u najtoplijem delu dana, lagana ishrana, adekvatno oblačenje i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, saveti su portparola Hitne pomoći dr Nade Macure građanima zbog veoma toplog vremena koje se očekuje tokom dana u celoj Srbiji.

Dr Macura je savetovala nošenje boce sa vodom, uzimanje vitamina i kontrolu arterijskog krvnog pritiska. Portparol Hitne pomoći je upozorila da posebno hronični bolesnici i starije osobe ne bi trebalo duže da stoje na nogama i savetovala veliki oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se izbegavanje boravka na suncu u periodu, kada je najveća vrućina od 10 do 17 časova, uzimanje voća i povrća, salata, mediteranskih namirnica, ribe, laganih mesa i pet obroka dnevno.

Hroničnim bolesnicima savetuje se uredno lečenje i terapija, a u slučaju pojave tegoba, pogotovu kod srčanih bolesnika, kada se osete bolovi u grudnom košu, potrebno je obustaviti svaki napor i potražiti savet lekara.Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se boravak u klimatizovanim prostorijama, hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, nošenje lagane i komotne obuće i odeće od prirodnih materijala lana i pamuka i šetnje ujutro i uveče.

Zbog vrućine potrebno je isključiti šporet i druga grejna tela, a u stanovima na višim spratovima i u potkrovlju staviti roletne i napraviti promaju u stanu, rekla je dr Macura.

Dr Macura je savetovala i tuširanje više puta dnevno mlakom vodom, a onima koji se preterano znoje, oblaganje vrata peškirom. Portparol Hitne pomoći je savetovala radnicima, koji rade na otvorenom prostoru, da piju mineralnu vodu, a posebno onima koji rade na visini da budu oprezni i da nose šlem.

Lekarima su se tokom noći u Beogradu najčešće obraćali srčani bolesnici, zbog bolova u grudima, istakla je dr Macura.Danas se, prema prognozi meteorologa, u centralnim i južnim krajevima, očekuje maksimalna temperatura vazduha od 34 do 37 stepeni. Posle podne i uveče u severnim, a u toku noći i u zapadnim krajevima, očekuje se naoblačenje mestimicno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Beogradu će najviša dnevna temperatura iznositi oko 34 stepena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track