NOVI NADZORNI ODBOR Kovačević: EPS reorganizovati, a ne prodavati
Foto: Fonet

Odluka Vlade Srbije

NOVI NADZORNI ODBOR Kovačević: EPS reorganizovati, a ne prodavati

Društvo -
Novi članovi Odbora su Branislav Marković, Aleksandar Gajić, Dejan Popović i Aleksandar Trifunović

BEOGRAD - Vlada Srbije smenila je danas ceo Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS), a za novog predsednika je postavljen Branko Kovačević koji je izjavio da EPS ne treba prodavati, već reorganizovati.Kovačević je dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Novi članovi Nadzornog odbora EPS-a su Branislav Marković, Aleksandar Gajić, Dejan Popović i Aleksandar Trifunović, rečeno je u Vladi.

Na čelu Nadzornog odbora EPS bio je Aca Marković, koji je godinama pre toga bio na čelu Upravnog odbora EPS-a. Članovi Nadzornog odbora bili su Aleksandar Trifunović, Dejan Trifunović i Aleksandar Jokić.Kovačević je izjavio da Elektroprivreda Srbije treba da ostane u većinskom državnom vlasništvu, jer je to preduzeće najvrednije što Srbija ima, ali ta kompanija treba da se reorganizuje i da profitabilno posluje i zarađuje novac.

EPS ne sme da se proda, ali je tom preduzeću potrebna dokapitalizacija i zdrav novac da bi moglo da zarađuje i da ne posluje sa gubicima, rekao je Kovačević, koga je danas Vlada Srbije imenovala za novog predsednika Nadzornog odbora EPS-a, pošto je prethodno razrešila dužnosti sve članove tog odbora EPS-a.Prema rečima Kovačevića, koji je dekan Eleketrotehničkog fakulteta u Beogradu i bivši rektor beogradskog Univerziteta, kompanija kao što je EPS, koja proizvodi i prodaje struju, ne sme da posluje sa gubicima.

On je precizirao da EPS treba da se reorganizuje u tehnološkom i organizacionom smislu, da racionalizuje poslovanje, primeni moderne tehnologije u svom radu, posluje u skladu sa ekološkim standardima i da uvede efikasniji informacioni sistem unutar kompanije.Na pitanje da li će u okviru racionalizacije poslovanja biti otpuštanja radnika iz EPS-a, Kovačević je odgovorio da prvo treba da se snimi cela situacija po pitanju kvalifikovanosti kadrova i broja zaposlenih, pa da se tek potom može govoriti da li ima viška zaposlenih.

Kako je istakao, malo je kvalitetnih kadrova, ineženjera i proizvodnih radnika EPS, a o viškovima zaposlenih se može govoriti verovatno u administrativnom sektoru kompanije. Sve promene će se dešavati u dogovoru sa bordom direktora EPS-a i Vladom Srbije, porucio je Kovačević. On je dodao i da se ne može čuvati socijalni mir preko niske cene struje, što je slučaj decenijama unazad jer EPS to EPS u donosi veliku štetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track