IZGRAĐENA RAMPA SPASA: Napokon bez straha mogu izaći iz stana
Foto: Cile

Završila se agonija duga 22 godine

IZGRAĐENA RAMPA SPASA: Napokon bez straha mogu izaći iz stana

Društvo -
Laknulo mu Svaki izlazak iz stana je užasno stresan. Traje dva sata jer nismo imali rampu ispred zgrade, priča Nikola Gigić, koji je sa 18 godina postao invalid

BEOGRAD - Kvadriplegičar Nikola Gigić (39) sa Novog Beograda iz stana izlazi samo kada to zahtevaju medicinski razlozi, ili kada porodično putuje. Zato ne čudi što se ovaj mladić jedva seća koliko je puta napustio dom u poslednje 22 godine, a razlog je prilično banalan - u zgradi nije postojala rampa za invalide!- Svaki moj izlazak u kolicima je užasno stresan. Traje po dva sata. Prvo otac i brat moraju da nađu još nekoliko jakih momaka da im pomognu. Zatim da provere da li lift star 40 godina radi. Treba da se uvere da neko nije ukrao malu rampu u ulazu. Tada me spuštaju sa prvog sprata do platoa ispred zgrade, a onda me uz mnogo pažnje nose niz stepenice. Zato izlazim samo iz nužde - objašnjava Nikola, koji je sa nepunih osamnaest godina polomio peti vratni pršljen prilikom skoka u plićak na letovanju u Grčkoj, zbog čega su mu u potpunosti oduzete ruke i noge.Sada je ovaj višedecenijski problem rešen. Nikolin otac Miodrag (67) kaže da su omladinci SNS, upoznati sa slučajem njegovog sina, kontaktirali sa Sonjom Podunavac, sekretarkom Skupštine grada Beograda, koja je JP „Gradsko stambeno“ uputila zahtev za izgradnju rampe.

- Nema kojoj vlasti se nismo obraćali. Pravili smo i projekat za izgradnju betonske rampe. Skupljali smo i pare, nekih 5.000 evra, ali su nas nadležni posavetovali da je bolje da ih ne trošimo jer će komunalna inspekcija doći da sruši rampu. Bilo je takvih slučajeva - priča Miodrag:- Svaki Nikolin izlazak iz stana skrati mi deset godina života zbog bojazni da ga ne ispustimo i na taj način usmrtimo.Nikola sada razmišlja šta će prvo uraditi posle godinu dana boravka u kući.- Izlazim jedino kada je toplo, da se ne bih razboleo i tako zakomplikovao situaciju. Poslednji put sam bio napolju 1. jula 2014. godine, kada smo išli na izlet na Avalu. Sada bih voleo da vidim kraj, a možda i da posetim košarkašku utakmicu Crvene zvezde. To je tu u Areni, blizu mi je - zaključuje radosno Nikola.Nažalost, juče nije mogao da isproba izlaz iz zgrade pošto je bilo hladno. Zbog lošeg imuniteta opasnost po njegov život predstavlja svaka prehlada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track