NASILJE U NOVOM PAZARU: Sina mi skinuli golog pa ga tukli četkom!

OŠ „Rifat Burdžović Tršo“

NASILJE U NOVOM PAZARU: Sina mi skinuli golog pa ga tukli četkom!

Društvo -
Ramiza Rustić (32), čiji sin A. R. ide u sedmi razred, tvrdi da dečak od septembra, otkad je prešao u novu školu, gotovo svakodnevno trpi torturu đaka

BEOGRAD - Mog sina su učenici napali u svlačionici, skinuli su mu pantalone i gaće, a onda ga udarali četkom za ribanje poda!Svakog dana ga neko maltretira u školi, a on je povučen i vaspitan. Bavi se sportom, osvaja medalje na takmičenjima u tenisu, karateu i plivanju, a otkako je počela školska godina, sav je snužden i tužan jer ga drugi đaci vređaju. Ovako započinje svoju ispovest Ramiza Rustić (32) iz Novog Pazara, čiji sin ide u sedmi razred Osnovne škole „Rifat Burdžović Tršo“ i koji se, kako kaže, svakodnevno se suočava s problemima.Nije se uklopioOn je u ovu školi prebačen u septembru ali nikako ne može da se uklopi.- Mi smo se na jesen preselili i morali smo da mu promenimo školu. U samom startu ga nisu prihvatili. Ja sam ostavila svoj broj telefona razrednoj i rekla da me pozovu ako bude nekih problema, ali nisu me zvali. Sasvim slučajno mi je jedan poznanik u čaršiji rekao: „Jaoj, šta vam rade s detetom u školi, svakog dana ga maltretiraju!“ - priča zabrinuta majka na ivici suza. Kad je to čula, Ramiza je počela da ispituje sina, koji joj je onda sve priznao.- „Jeste, mama, skinuli su me u svlačionici, bili su me i smejali su mi se. Svaki dan je tako“, rekao mi je. Kad god ustane da odgovara, neko mu se smeje, ruga mu se i udara ga. Dete je počelo da mrzi školu. Nastavnici nisu pokazali dobru volju da nam pomognu da se prilagodi - kaže Rustićeva i dodaje da su joj psiholog i direktor savetovali da ispiše sina iz škole jer ne može da se uklopi. Kako kaže, poslednjih deset dana zbog stresa ne odlazi na časove.

Očajni roditelji... Ramiza sa suprugom
Očajni roditelji... Ramiza sa suprugom

Direktor krivi dečakaNusret Zuković, direktor škole „Rifat Burdžović Tršo“, kaže da je ovaj učenik problematičan.- Otkad je u septembru premešten u našu školu, pravi probleme. Prvi je počeo da tuče decu kaišem, a onda je na času fizike tukao dete dijabetičara. Svaki drugi dan razgovaramo s njim i njegovim roditeljima. Za dva meseca dobio je šest slabih ocena. Dete se nije uklopilo u društvo. Upozoravam vas, ovo što govorim se snima, a vi nemojte ni slučajno da pišete jednostrano - rekao je Zuković, zahtevajući da mu damo dva dana da „napravi pismenu analizu slučaja“.

Ministarstvo prosveteISPITAĆEMO SLUČAJIz Jedinice za prevenciju nasilja pri Ministarstvu prosvete kažu da će ovaj slučaj ispitati što pre.- Tražićemo od naše radne grupe u Novom Pazaru da izađe na teren i ispita šta se desilo u ovoj školi. Roditelji čija deca prijavljuju nasilje mogu da se obrate nadležnoj školskoj upravi, koja će reagovati. Pre toga treba da razgovaraju s direktorom i psihologom škole - kažu u Ministarstvu prosvete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track