Nebojša Stefanović u Tirani: Teroristi se ne smeju nazivati oslobodiocima!
Foto: Mup

Nema kompromisa sa teroristima

Nebojša Stefanović u Tirani: Teroristi se ne smeju nazivati oslobodiocima!

Društvo -
Najnovija događanja u Kumanovu, ali i nedavni napad na policijsku stanicu u Zvorniku, potvrđuju da je terorizam sve prisutniji i predstavlja ozbiljnu pretnju demokratskim načelima i slobodama i glavni je oponent ljudskih prava. Zato je neophodan jedinstven i snažan odgovor svih država, naglasio je ministar policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas u Tirani da se ne sme dozvoliti da se terorističke organizacije nazivaju oslobodilačkim pokretima i da takvi pokreti "ne smeju biti plašt iza koga se krije ekstremistička ideja".

"Ne postoji univerzalni model suprotstavljanja ovom globalnom fenomenu, ali svakako treba kontinuirano raditi na sprečavanju radikalizacije grupa ili pojedinica. Ne smemo dozvoliti da se terorističke organizacije nazivaju oslobodilačkim pokretima, jer se cilj delovanja i udruživanja terorista može lako prepoznati", rekao je Stefanović na Regionalnom samitu o borbi protiv nasilnog ekstremizma u Tirani.

Ministar Stefanović je na sesiji "Jačanje veza sprovođenja zakona u zajednici za borbu protiv nasilnog ekstremizma", istakao da ideologija nasilnog ekstremizma svakog dana sve veća pretnja i najveći bezbednosni izazov kome se svi moraju zajednički i odlučno suprotstaviti i na svaki pokušaj udara ekstremista odgovoriti snažno i beskompromisno.

"Najnovija događanja u Kumanovu, ali i nedavni napad na policijsku stanicu u Zvorniku, potvrđuju da je terorizam sve prisutniji i predstavlja ozbiljnu pretnju demokratskim načelima i slobodama i glavni je oponent ljudskih prava. Zato je neophodan jedinstven i snažan odgovor svih država", naglasio je ministar policije.Prema njegovim rečima, cilj Republike Srbije je da pronađe i procesuira sve za koje postoji sumnja da propagiraju radikalnu ideologiju.

"Pojačali smo i kontrolu na graničnim prelazima, jer želimo da presečemo najvažnije izvore finansiranja terorističkih grupa, koji proizilaze iz ilegalne trgovine oružjem, narkoticima, ljudima", objasnio je ministar.Stefanović je precizirao da je u saradnji sa susedima samo tokom prošle godine u zajedničkim kontakt - centrima prema Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji i Hrvatskoj, razmenjeno skoro 300 informacije od operativnog značajam, koje su rezultirale suzbijanjem različitih vidova kriminala i onemogućavanjem širenja nelegalnih poslova odakle se deo novca preusmerava ka terorističkim organizacijama. „U prva četiri meseca ove godine sa kolegama iz SAD, Nemačke, Francuske, Austrije, Velike Britanije, Italije, Španije, ali i sa drugim inostranim partnerima, razmenili smo 611 operativnih informacija“, dodao je Stefanović, podsetivši na niz akcija koje su rezultat uspešne međunarodne saradnje u kojima je uhapšen veći broj pripadnika različitih kriminalnih grupa i zaplenjena veća količina droge.

U cilju sprečavanja finansiranje terorizma kroz legalne tokove, kako je naveo Stefanović, Republika Srbija veliku pažnju posvetila je finansijskim istragama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track