NEDIMOVIĆ: EU pohvalila bezbednost naše hrane
Foto: Dragana Udovičić

Dobar signal

NEDIMOVIĆ: EU pohvalila bezbednost naše hrane

Društvo -

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da se sa Svetskom bankom radi analiza subvencija u poljopivredi i da u sistemu neće biti mesta za one mere koje ne daju rezultate.

Nedimović je rekao da je cilj da postoje jasni i utvrđeni kriterijumi i da se zna ako je vlada za nešto dala novac, kakve je rezultate i efekte to imalo po kompletnu poljoprivredu i ekonomiju Srbije.

"Ako neka (mera) nema rezultate, onda ne može da postoji u našem sistemu, jer država mora da investira u ono što pravi dodatnu vrednost za srpsku poljoprivredu", rekao je on.

NEDIMOVIĆ O PROBLEMIMA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE: Ekologija je jedna od najkompleksnijih stavki

On još uvek nije mogao da precizira za šta se novac u 2017. neće davati, jer su analize u toku.

"Mi ćemo već imati prvi prikaz u toku sledeće nedelje šta je to što pravi probleme i uopšte koje mere se nisu ni koristile", rekao je Nedimović, dodajući da se neke mere nisu koristile zbog birokratskih procedura.

Kako je istakao, ministarstvo poljoprivrede je objavilo "rat birokratskim procedurama" navodeći da će se u budućnosti gledati da se sve pretvori u E-Vladu.

"Uspeli smo jednu proceduru već da srušimo u pogledu davanja poljoprivrednog zemljišta po pravu prioriteta stočarima. Oni više neće morati da prikupljaju osam ili devet dokumenata, samo će morati da podnesu zahtev lokalnoj samoupravi i da imaju jednu potvrdu. Smanjili smo troškove sa 100 evra na 100 dinara", istakao je Nedimović.

On je naglasio da će paralelno biti na snazi takozvani "konzervativni sistem" i da će dokumentacija i dalje moći da se predaje na šalterima.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Nedimović očekuje "dobre pokazatelje" po agrarni budžet, ali da će se u analizi sa Svetskom bankom naći najbolja mera onoga što može da se ponudi srpskim poljoprivrednicima iz budžeta.

Nedimović je naveo i da je Srbija od evropskog departmana za bezbednost hrane dobila pohvalu za suzbijanje i sprečavanje širenja bolesti kvrgavih krava.

On je kazao da je zahvaljujući tim merama sprečeno širenje bolesti, a ponovo je odobren izvoz govedjeg mesa u Bosnu i Hercegovinu koja je veoma značajno tržište za Srbiju.

"Pre nekoliko nedelja taj izvoz je obustavljen. Juče smo ponovo počeli ceo proces i više nemamo ekonomske barijere. Opet meso može da ide u Bosnu i to je dobra perspektiva što se tiče govedarstva. Naš posao je da se širi tržište", rekao je Nedimović.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track