NEMA DEMOKRATIJE BEZ SLOBODNIH MEDIJA: Nagrade za istraživačko novinarstvo RTS-u, Vremenu i KRIK-u
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Svečana dodela na FDU

NEMA DEMOKRATIJE BEZ SLOBODNIH MEDIJA: Nagrade za istraživačko novinarstvo RTS-u, Vremenu i KRIK-u

Društvo -

Ovogodišnje nagrade za istraživačko novinarstvo, koje dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uz podršku ambasade SAD u Srbiji, dobili su autori priloga objavljenih na RTS-u, u nedeljniku Vreme i na sajtu istraživačke mreže KRIK

BEOGRAD - Za najbolji istraživački prilog u konkurenciji radio i TV stanica proglašen je prilog novinarke RTS Vere Aksentijević o problemima sa kojima se u zdravstvenim ustanovama suočavaju psihijatrijski bolesnici. Prvu nagradu u konkurenciji štampe dobio je Aleksandar Djordjević, novinar BIRN-a, za istraživanje objavljeno u nedeljniku Vreme, posvećeno novčanim pozajmicama koje je izdavala beogradska Viša poslovna škola. U konkurenciji onlajn medija, prvu nagradu dobilo je istraživanje grupe novinara mreže KRIK o poslovima gradonačelnika Beograda Siniše Malog sa nekretninama u Bugarskoj.

foto: Tanjug Oksana Toskić
foto: Tanjug Oksana Toskić

Nagrade su danas uručene dobitnicima na svečanosti na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. Nagrada za najbolje novinarske istraživačke priloge ustanovljena je 2006. godine. U užem izboru za nagradu u konkurenciji radio i TV bili su prilozi novinarke RTS-a Dragane Sotirovski i Ruže Helać iz produkcije "Zelena patrola", u oblasti štampe za nagradu su konkurisali i radovi Nikole Lazića iz "Vranjskih" i Jelene Veljković i Vladimira Kostića, novinara Birna, koji su objavljivali u listu Vreme. Za nagradu medju onlajn medijima konkurisali su u užem izboru i prilozi grupe novinara BIRN-a, kao i novinara CINS-a. Predsednik NUNS-a

foto: Tanjug Oksana Toskić
foto: Tanjug Oksana Toskić

Vukašin Obradović rekao je na svečanosti da su mediji i novinari danas "izloženi velikom pritisku", a da ih stanje u društvu "vuče u cenzuru i autocenzuru". "Ova nagrada treba da podseća vlast da nema demokratskog društva bez slobodnih medija i da nema demokratskog razvoja ako nema novinara koji bez pritisaka obavljaju svoj posao", rekao je Obradović.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da istraživački rad podrazumeva da urednici i vlasnici medija podržavaju novinare i da budu posvećeni istini bez obzira koliko ta istina bila nepovoljna za one koji u svojim rukama drže poluge moći. "Nažalost, hrabri novinari su često izloženi pritisku, pretnjama pa čak i nasilju. Pretnja slobodi medija se ne može i ne sme tolerisati. Oni koji zastrašuju ili napadaju novinare ugrožavaju slobodu izražavanja i slabe demokratiju. Brza osuda javnosti je važna, ali nije dovoljna. Napadi moraju biti u potpunosti ispitani. Počinioci ovih napada treba da budu uhapšeni i osudjeni u odgovarajućim sudskim procesima.

Foto: Tanjug Oksana Toskić
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Samo tada će novinari, uključujući i one kojima danas odajemo priznanje, znati da su bezbedni i da mogu da nastave potragu za istinom i da o tome izveštavaju", rekao je ambasador SAD. On je dodao da Amerika čvrsto veruje da su otvoreni i dinamični mediji od suštinskog značaja za slobodno društvo i živu demokratiju i da zbog toga Sjedinjene Države godinama doprinose i pomažu razvoj medija u Srbiji, a nastaviće da pružaju značajnu finansijsku pomoć programima obuke novinara. "Verujemo u važnost onoga što rade novinari u Srbiji", rekao je ambasador SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track