NEMA OPERACIJA SRCA: U opasnosti 3.000 ljudi
Foto: Zorana Jevtic

Nestašica važnog leka napravila problem

NEMA OPERACIJA SRCA: U opasnosti 3.000 ljudi

Društvo -
Država je dužna da obezbedi dovoljne količine „protamin sulfata“ jer bez njega ne možemo da izvodimo intervencije, upozorava prof. dr Miljko Ristić

BEOGRAD - Kardiohirurške operacije, na koje trenutno čeka više od 3.000 pacijenata, stopirane su u celoj Srbiji zbog nestašice „protamin sulfata“, izuzetno važnog leka za normalno odvijanje operacija.Ovu informaciju potvrdio je i prof. dr Miljko Ristić, glavni koordinator za transplantaciju srca i kardiohirurgiju za Beograd, Niš i Kragujevac.- Taj problem aktuelan je poslednja četiri meseca. „Protamin sulfat“ trebovan je na vreme, čim je nestao. Pitanje je šta se sad tu događa i zašto ga još ne dobijamo. Koliko znam, javnu nabavku leka radi Republički fond za zdravstveno osiguranje - kaže prof. dr Ristić.

Dr Ristić: Nabavljao sam ga preko privatnih poznanstava, ali ne može tako
Dr Ristić: Nabavljao sam ga preko privatnih poznanstava, ali ne može tako

On ističe da je „protamin sulfat“ veoma važan za operacije na srcu i da ih bez ovog leka nije moguće obavljati:- Trenutno je ugroženo oko 3.000 pacijenata, koliko ih ima na listama čekanja za kardiohirurške operacije. Ja sam lek svojevremeno nabavljao preko privatnih poznanstava, ali ne možemo tako da funkcionišemo. Država je dužna da obezbedi dovoljne količine „protamin sulfata“, tim pre što to nije novi lek i što je odavno poznato da nam je neophodan za zbrinjavanje najtežih srčanih bolesnika.U Ministarstvu zdravlja kažu da su upoznati s problemom i ističu da nijedan životno ugrožen pacijent nije trpeo zbog nestašice:- Nijedan slučaj kod kojeg je odlukom lekara konstatovana potreba za hitnom intervencijom, za koju je neophodan između ostalog i „protamin“, nije odložen. Preraspodelom raspoloživog broja ampula „protamina“ rešen je trenutni problem, tako da su Klinički centar Srbije i Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje dobili određene količine.

Ministarstvo zdravljaLEK STIŽE U ROKU OD 15 DANAU Ministarstvu zdravlja kažu i da je u toku postupak hitne nabavke „protamin sulfata“, koji bi mogao biti završen već u utorak.- Početkom sledeće sedmice biće okončan postupak hitne nabavke, posle čega će biti potpisan ugovor s dobavljačem, koji se time obavezuje da dogovorene količine ampula „protamina“ isporuči u narednih 10-15 dana. Time će ova trenutna nestašica biti rešena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track