NIJE SVE TAKO CRNO: Srbija na svetskoj listi sreće ispred Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i BiH
Foto: Shutterstock

Na 73. od 155 zemalja sveta

NIJE SVE TAKO CRNO: Srbija na svetskoj listi sreće ispred Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i BiH

Društvo -

NJUJORK - Srbija se nalazi na 73. mestu od 155 zemalja u izveštaju Ujedinjenih nacija o sreći u svetu čiji je jedan od autora ekonomista Džefri Saks, direktor Instituta za Zemlju, pri Univerzitetu Kolumbija.

Izveštaj je objavljen danas povodom Svetskog dana sreće, a na prvom mestu, prema pokazateljima iz perioda od 2014. do 2016. godine, nalazi se Norveška.Za njom slede Danska i Island, Švajcarska, Finska, Holandija.Kada je reč regionu jugoistočne Evrope, ispred Srbije se nalaze samo Rumunija na 57. i Slovenija na 62. mestu, dok su ostale lošije rangirane.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tako su se iza Srbije našle Mađarska (na 75. mestu) Hrvatska (77), Crna Gora (83), Grčka (87), Bosna i Hercegovina (90), Makedonija (92), Bugarska (105) i Albanija (109). Kosovo je u tom izveštaju posebno obrađeno i smešteno na 78. mesto.

I dok su nordijske zemlje najsrećnije, četiri od pet najnesrećnijih se nalaze u Africi, sa Centralnoafričkom Republikom na začelju.Iako se u prvih 10 najsrećnijih zemalja nalaze razvijene države, u izveštaju se ukazuje da novac nije jedini preduslov za sreću.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika jedan je od ključnih kriterijuma za sreću, ali tu su, između ostalog, i velikodušnost, očekivani životni vek, društvena podrška, sloboda da se prave životni izbori i percepcija korupcije, kažu autori izveštaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track