NIKOLIĆ KRŠIO USTAV SRBIJE: Podatke o ličnostima davao medijima
Foto: Fonet

Radisav Rodić podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije zbog kršenja ljudskih prava

NIKOLIĆ KRŠIO USTAV SRBIJE: Podatke o ličnostima davao medijima

Društvo -
Pokretač Kurira tužio je Nikolića, kome se obratio za pomilovanje, zbog osnovane sumnje da je poverljive podatke odao Informeru

BEOGRAD - Radisav Rodić, pokretač Kurira, podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Tomislava Nikolića zbog kršenja Ustava i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.Rodić je na ovaj potez primoran zbog osnovane sumnje da je Nikolić, kome se kao predsedniku države obratio molbom za pomilovanje, poverljive podatke odao Informeru.Na potezu tužilaštvoU dnevnom listu Dragana J. Vučićevića, poznatijem kao „službeni glasnik“, na stranama šest i sedam juče je objavljen tekst „Raja tražio da ga Toma pomiluje“, u kome su citirani delovi molbe. U tekstu se tvrdi da se zbog odbijanja Tomislava Nikolića da pomiluje Radisava Rodića Kurir sada sveti predsedniku Srbije. Umesto da odgovori na naša pitanja odakle se finansira humanitarna fondacija Dragice Nikolić, na koji način je basnoslovno bogatstvo stekao Radomir Nikolić, sin predsednika, kao i kako prva dama Srbije sa 50.000 dinara mesečnih prihoda uspeva da kupi skupocenu garderobu vrednu 50.000 evra, o čemu je Kurir danima pisao, Nikolić zloupotrebljava svoj položaj i daje medijima podatke o drugim ličnostima.Zbog toga što su poverljivi podaci dospeli u javnost, Radisav Raja Rodić je na osnovu člana 280. i člana 281. Zakona o krivičnom postupku podneo krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.Ozbiljan problemAdvokat Vojin Biljić kaže da curenje poverljivih podataka iz Predsedništva predstavlja kršenje Ustava i konvencija o ljudskim pravima:- To je ozbiljan problem jer iznošenje podataka iz krivičnog postupka u javnost koji mogu da nanesu značajnu štetu nekom licu, a pritom nisu u javnom interesu, svakako predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava tog lica. Ukoliko se ovo radi iz motiva koji se ne mogu smatrati legitimnim ciljem, može se govoriti o kažnjivosti tih radnji.

FOTOMONTAŽA
FOTOMONTAŽA

SAM SEBE DEMANTUJE Ovaj čovek neprestano laže u svom „Službenom glasniku“VUČIĆEVIĆ SE UPLEO U SVOJE IZMIŠLJOTINEVlasnik i glavni i odgovorni urednik Informera, zvanog „službeni glasnik“, Dragan J. Vučićević zapleo se u sopstvene laži kao pile u kučine.U izmišljenim optužbama na račun Kurira i Aleksandra Rodića, generalnog direktora „Adrija medija grupe“, počeo je da demantuje sebe. U otvorenom pismu 4. decembra optužio je Rodića da je plaćen da napada predsednika Srbije, da bi u jučerašnjem broju objavio da se Kurir sveti Tomislavu Nikoliću jer nije pomilovao Radisava Raju Rodića.- Da li, hoću da pitam, gazda Kurira Aca Rodić napada predsednika samo zarad principa slobodnog i objektivnog novinarstva ili je, može biti, sam Nikolić u pravu kada na RTS kaže da je tu u pitanju pripejd priča u kojoj klati onaj koji plati? - napisao je prvo Vučićević, a onda 13 dana kasnije zaboravio šta je baljezgao, pa je u jučerašnjem broju sročio:- Vlasnik Kurira Aleksandar Rodić naredio je prljave medijske napade na predsednika Tomislava Nikolića, Vladu Srbije i Informer između ostalog i zbog odbijene molbe za pomilovanje njegovog tate Radisava Raje Rodića.Nino Brajović, generalni sekretar UNS, kaže da se dešava da se u medijima iznose neistine:- Posao novinara je da poštuje kodeks, što znači da ne krši pretpostavku nevinosti i da postupa sa dužnom novinarskom pažnjom, ali to se, nažalost, često ne dešava. Polemika u medijima je dobra jer načinom na koji se ona vodi mediji ostavljaju utisak o sebi u javnosti.Dragan J. Vučićević juče nije odgovorio na naša pitanja zašto se bezočno služi lažima u svojim novinama Informer, odnosno „službenom glasniku“.

Nemanja NenadićTO MOŽE BITI PREDMET GONJENJANemanja Nenadić, programski direktor NVO „Transparentnost Srbije“, kaže da se molbe za pomilovanje nikako ne smeju objavljivati:- Ove molbe, pre nego što dođu u generalni sekretarijat predsednika RS, razmatra sud koji je izrekao presudu i Ministarstvo pravde. Ukoliko postoji sumnja da su službenici iz bilo kog od ovih organa neovlašćeno dostavili molbu ili neke lične podatke iz nje trećim licima, to može biti i predmet gonjenja, bilo prekršajnog, bilo krivičnog, ako je to učinjeno radi sticanja koristi ili nanošenja teže povrede nečijim pravima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track