NIKOLIĆ: Ruska pomoć Srbiji kad je najpotrebnije
Foto: Tanjug Zoran Zestić

Bratska, prijateljska i hrišćanska pomoć

NIKOLIĆ: Ruska pomoć Srbiji kad je najpotrebnije

Društvo -

Radovi na mozaiku u Hramu Svetog Save u Beogradu koje će izvoditi umetnici iz Rusije počeli su danas, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je oslikavanje kupole izraz duboke povezanosti društava Srbije i Rusije.

Nakon potpisivanja Ugovora o donaciji i Sporazuma o zajedničkoj delatnosti u Beogradu, Nikolić je rekao da je pomoć Rusije za unutrašnju dekoraciju hrama "kao kiša kad je najpotrebnije".

- Ovo je bratska, prijateljska i hrišćanska pomoć - rekao je predsednik Srbije, koji je i predsednik Glavnog odbora Društva za podizanje hrama.

Nikolić je dodao i da će Hram Svetog Save zauvek spajati srpski i ruski narod. Prema rečima ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina, današnji dan će postati važno poglavlje u bogatoj istoriji prijateljskih odnosa Srbije i Rusije. On je izrazio nadu da će oslikavanje kupole biti uspešno završeno do kraja 2017. godine.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Nadamo se da će svi osnovni radovi na oslikavanju hrama biti završeni do 2019. godine, kada SPC obeležava 800 godina autokefalnosti, što je vrhunac doprinosa Svetog Save učvršćivanju vere Hristove u blagoslovenoj zemlji Srbije - rekao je Čepurin.

On je ocenio i da će Hram Svetog Save postati simbol prijateljstva i uzajamne podrške dve države. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej naveo je da će Hram Svetog Save, kada radovi budu završeni, biti centar Beograda kao i centar posete i divljenja čitavog hrišćanskog naroda.

- Nadam se da će biti primer pravoslavne hrišćanske umetnosti - rekao je patrijarh.

Foto: Tanjug Zoran Žestić
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Kako je rekao predsednik Odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije Ilarion, Ruska pravoslavna crkva je za 28 godina obnovila ili ponovo izgradila 28.000 hramova, što znači da njihovi umetnici imaju stečeno iskustvo.

- Veoma mi je drago što naši umetnici mogu sada da primene to iskustvo ovde - kazao je on. Kompanija Gasprom njeft donirala je za pomoć hramu četiri miliona evra, a zamenik direktora te kompanije Aleksandar Dibalj ocenio je će taj hram biti dokaz "jednog od najvećih prijateljstava" između dva naroda.

Rukovodilac Federalne Agencije Rusije "Rošotrudničestvo" Ljubov Glebocva zahvalila je predsedniku Srbije Nikoliću na principijelnom stavu Srbije prema Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track