NINO BRAJOVIĆ: Visok nivo netolerancije poltičkih centara moći prema medijima
Foto: Aleksandar Jovanović

Teško stanje

NINO BRAJOVIĆ: Visok nivo netolerancije poltičkih centara moći prema medijima

Društvo -

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Nino Brajović ocenio je večeras da su mediji u Srbiji u veoma teškom stanju i da postoji visok nivo netolerancije političkih centara moći prema medijima.

"Postoji visok nivo netolerancije političkih centara moći prema medijima i to mora da se menja, pre svega kroz jačanje medija. Centri moći moraju da imaju više razumevanja za medije", rekao je Brajović za Radio televiziji Vojvodine.

On je dodao da ne može da se složi sa ocenom iz današnjeg izveštaja medjunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" da mediji u Srbiji deluju u "neprijateljskom okruženju", kao ni sa sličnim ocenama iz prethodnih izveštaja Evropske komisije i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera.

Foto: FoNet Dragan Antonić
Foto: FoNet Dragan Antonić

"Moja formulacija tog problema bila bi da postoji visoka netolerancija centara moći prema medijima. Ali, u svakom slučaju, delim mišljenje da su mediji u problemu i da moramo mnogo da uradimo, pre svega na njihovom ekonomskom osnaživanju", rekao je Brajović.

On je naveo da se zalaže za donošenje zakona o novinskoj agenciji Tanjug i da bi ona trebala da bude državni, ali ne i budžetski korisnik, odnosno da bi njeno poslovanje trebalo da se finansira samo od usluga koje pruža na tržištu.

Rekao je i da su svi zaposleni u Tanjugu uzeli otpremnine, a da su potom neki od njih angažovani po ugovoru, i da danas Tanjug sebe izdržava isključivo od pružanja medijskih usluga.On nije demantovao navode da Tanjug deo svojih usluga prodaje ministarstvima Vlade Srbije, a odbacio je tvrdnju da favorizuje Tanjug u odnosu na druge dve novinske agencije u Srbiji - Fonet i Betu, i u odnosu na sve ostale medije.

Foto: Stevan Jokić
Foto: Stevan Jokić

Posle neupešne privatizacije Tanjuga - pošto u dva navrata nije bilo zainteresovanih za kupovinu državne agencije, u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima, 31. oktobra 2015. automatski je prestao da važi i Zakon o Tanjugu.Vlada Srbije je 3. novembra 2015 donela Odluku o pravnim posledicama prestanka rada Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug, koja je dva dana kasnije i zvanično stupila na snagu.

Potom su ispunjeni svi uslovi i obaveze iz Odluke Vlade Srbije, izuzev brisanja Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug iz registra privrednih društava koji vodi Agencija za privredne registre (APR), ali Tanjug i dalje nesmetano radi, bez zakonskog osnova, koristeći i državnu pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja