NISU PRIJAVILI IMOVINU: Podneto 14 krivičnih prijava protiv funkcionera
Foto: Fonet

Izveštaj

NISU PRIJAVILI IMOVINU: Podneto 14 krivičnih prijava protiv funkcionera

Društvo -
Agencija navodi i da je u 2014. godini podneto 34 izveštaja nadležnim državnim organima zbog postojanja sumnje da su funkcioneri ili sa njima povezane osobe, čija je imovina bila predmet kontrole, izvršili neko drugo krivično delo, poput primanja ili davanja mita, pranja novca, poreske utaje i drugih

BEOGRAD - Agencija za borbu protiv korupcije je Republičkom javnom tužilaštvu u 2014. godini podnela 14 krivičnih prijava zbog sumnje da funkcioneri nisu prijavili imovinu ili su dali lažne podatke o imovini u nameri da je prikriju, piše između ostalog u izveštaju o radu Agencije za borbu protiv korupcije koji je predat Skupštini Srbije.

Agencija u izveštaju, koji je juče predala republičkom parlamentu, podseća da je u 2013. godini bilo podneto devet krivičnih prijava, a u 2012. godini svega jedna. Agencija navodi i da je u 2014. godini podneto 34 izveštaja nadležnim državnim organima zbog postojanja sumnje da su funkcioneri ili sa njima povezane osobe, čija je imovina bila predmet kontrole, izvršili neko drugo krivično delo, poput primanja ili davanja mita, pranja novca, poreske utaje i drugih.

Ukupan broj obrađenih i objavljenih obaveštenja u prošloj godini u Registru funkcionera iznosi 41.530, dok je u 2013. godini taj broj iznosio 34.710. U oblasti kontrole finansiranja političkih aktivnosti izvršena je kontrola izveštaja o troškovima izbornih kampanja sprovedenih 2014. godine, navela je Agencija i podsetila da je javnosti predstavljen "Izveštaj o finansiranju političkih aktivnosti u izbornim kampanjama organizovanim u prvoj polovini 2014. godine".

U oblasti rešavanja o sukobu interesa okončan je rad u 1.286 predmeta, a primljeno je 1.481 novih predmeta, dok je u 2013. godini okončan rad u 958 predmeta, a primljeno je 1.402 novih predmeta. Tokom 2014. godine broj postupaka pokrenutih po službenoj dužnosti beleži kontinuiran rast, pa taj broj iznosi 329 i za 5,11 odsto je veći nego u 2013. godini, kada je broj postupaka pokrenutih po službenoj dužnosti iznosio 313.

Zbog povrede Zakona o Agenciji podneto je ukupno 68 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, što u odnosu na 2013. godinu predstavlja povećanje od 10 odsto. Agencija je kao najznačajniju aktivnost u 2014. godini ocenila izradu modela novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je 25. jula predala Ministarstvu pravde i dostavila svakom poslaniku i Vladi Srbije.

Cilj inicijative za donošenje novog zakona je uvođenje jasnijih i strožih pravila o odgovornosti funkcionera, poboljšanje efikasnosti rada Agencije i jačanje njene nezavisnosti.Predložena zakonska rešenja, kako poručuju iz tog tela, uzimaju u obzir i postojeće stanje, odnosno vode računa o tome da novi zakon bude zaista primenljiv u sadašnjim uslovima.

"S obzirom na to da su pojedina rešenja iz važećeg zakona temeljna prepreka u radu Agencije, ključni prioritet je donošenje novog zakona, koji Agenciji treba da omogući efikasno izvršavanje poslova iz njene nadležnosti i da ojača njenu nezavisnost", piše u izveštaju. U njemu se napominje i da nultu toleranciju na korupciju nije moguće postići bez jačanja svesti kod funkcionera o tome da poželjno postupanje u obavljanju javnih funkcija podrazumeva savesno, odgovorno, nepristrasno, časno i pošteno postupanje, pa i u onim situacijama koje nisu uređene izričitom zakonskom normom.

"Međutim, važno je naglasiti da ostvareni rezultati svakog pojedinog državnog organa u čijem je delokrugu rada i sprovođenje različitih mera i aktivnosti u borbi protiv korupcije, kao i njihov sinergijski rezultat, pa tako i rezultati Agencije, mogu biti umanjeni ukoliko ne postoji jasno izražena politička volja i javna osuda svakog oblika korupcije, bez obzira na položaj pojedinca koji je korumpiran", kaže se u izveštaju.

U pitanju je peti godišnji izveštaj u kojem su predstavljeni rezultati rada Agencije u prethodnoj godini, izazovi sa kojima se suočavala u radu, planovi za 2015. godinu, kao i preporuke Skupštini Srbije koje imaju za cilj unapređenje rada Agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track