NORVEŠKI AMBASADOR BJORNSTAD: Pretnje medijima nedopustive!
Foto: Stefan Jokić

Medijska scena Srbije prolazi kroz nesrećne promene

NORVEŠKI AMBASADOR BJORNSTAD: Pretnje medijima nedopustive!

Društvo -
BEOGRAD- Bilo koja vrsta pretnji medijima je nedopustiva i mediji imaju pravo na zaštitu od pretnji. Kritičkoj štampi je potrebna podrška i zaštita, a ne kritikovanje, delegitimizacija i pretnje zato što obavlja svoj posao. Pluralizam je neophodan za održivu demokratiju, rekao je danas ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad povodom poslednjih napada na Kurir.

On je izrazio zabrinutost zbog sve manjeg medijskog pluralizma u Srbiji. “U vašoj zemlji postoji trend opadanja raznovrsnosti mišljenja na medijskoj sceni, sve je manje istraživačkog novinarstva, ugasile su se popularne kritičke TV emisije”, istakao je ambasador.

“Medijska scena Srbije prolazi kroz nesretne promene slične onim u Norveškoj i drugim zemljama, kao što je koncentracija medijskog vlasništva, smanjeni prihodi od reklama, porast tabloidizacije. Zabrinjavajuće je to što ovde kao da ima manje provera ovakvog razvoja situacije nego što bismo očekivali od zemlje koja teži da bude članica EU, naglasio je ambasador Norveške.

Prema rečima ambasadora, set medijskih zakona usvojenih 2014. godine predstavlja značajan korak u pravom smeru, ali je i dalje potrebno obratiti više pažnje kod određenih stvari. “Evropski komesar Johanes Han je nedavno rekao da mora da se radi na obezbeđivanju nezavisnosti institucije javnog servisa i jačanju regulatornih tela”, rekao je on i naglasio da Norveška podržavala medijske reforme u Srbiji kao deo podrške ulasku Srbije u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track